принц Чарлз
принц Чарлз / Gulliver/Getty Images
Членове на британското кралско семейство ще споделят приятелство, храна и забавления на специалните юбилейни обяди по случай 70-годишнината от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона, предаде ДПА.

В неделя, 5 юни, престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, ще се срещнат с гости на пиршество на известното игрище за крикет "Овал" в Южен Лондон.

Принц Едуард и съпругата му Софи, граф и графиня на Уесекс, ще се присъединят към членове на местната общност в Уиндзор.
Тези срещи са част от "Големите юбилейни обеди", които включват различни събития - от опити за световен рекорд за най-дълго улично парти до градински барбекюта и "всичко между тях", отбелязват организаторите.

Повече от 85 000 души са се регистрирали като домакини на "Големи юбилейни обеди" - официално обществено честване на платинения юбилей.

Пудинг за юбилей, яйца по шотландски и блюда с  плодове са изобразени върху шестметрово филцово творение на художничката Луси Спароу, което принц Чарлз и съпругата му ще видят по време на посещението си на "Овала". В края на визитата си кралската двойка ще разреже юбилейна торта. 

В страните от Британската общност и извън нея - от Канада до Бразилия, от Нова Зеландия до Япония и Южна Африка до Швейцария, са планирани над 600 международни "Големи юбилейни обяда".

Принц Едуард и съпругата му Софи ще се присъединят към жителите на Бъркшър за техния специален обяд на Дългата алея, недалече от замъка Уиндзор.
В чест на юбилея Дългата алея ще се преобрази в Дългата маса. На празненството графът и графинята на Уесекс ще се срещнат с групи от улични изпълнители. 

Големият обяд е ежегодно събитие, което има за цел да отбележи връзките с общността.
БТА