Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
“Някои от най-големите световни звезди в развлекателната индустрия“ ще се съберат, за да отбележат "най-значимите и радостни моменти от седемдесетте години на управление” на кралицата Елизабет Втора, обявиха от Бъкингамския дворец. 

Звездите ще са в Лондон в началото на месец юни, когато ще бъдат тържествата по повод честването на 70-ата годишнина на най-дълго управлявалия монарх в историята на страната. Програмата за честванията от 2 юни до 5 юни е наситена с много събития, отдаващи почит на кралица Елизабет Втора, която се възкачва на британския престол през 1952 г., след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Тогава тя е едва на 26 години.  

Музикантите ще се изявят основно в последните два дни на официалните чествания - на 4 юни е планиран грандиозен концерт пред Бъкингамския дворец.  В него ще вземат участие множество звезди под акомпанимента на голям оркестър. От кралския двор са доста пестеливи относно участниците в събитието и не съобщават имена. Сигурно е обаче, че в него ще се включи британският изпълнител Джордж Езра. “Не мога да не кажа колко съм развълнуван, че ще участвам в концерта за платинения юбилей на кралицата, каква невероятна чест ми е отдадена”, похвали се той в съобщение, което разпространи.

Медиите на Острова твърдят, че към Езра на сцената ще се присъединят Стиви Уондър, Елтън Джон, Шърли Беси, вероятно Пол Маккартни и Род Стюарт, Клиф Ричард, който е смятан за един от любимите изпълнители на кралицата. В шоуто участие ще вземат също популярни филмови и телевизионни актьори, както и представители на други сектори от развлекателната индустрия. От Бъкингамския дворец обаче засега мълчат не само за ангажираните изпълнители, но и дали кралица Елизабет Втора ще присъства. От известно време тя има проблеми с придвижването и пропуска значителна част от официалните си ангажименти, като е замествана от други членове на кралския двор. 

През 2012 г. за диамантения юбилей от възкачването на Елизабет Втора на престола в концерта в градините на Бъкингамския дворец взеха участие Роби Уилямс, Кайли Миноуг, Елтън Джон, Пол Маккартни, Ани Ленъкс, Том Джоунс, Ед Шийран и още много световни музикални звезди. Нейно Величество заедно с престолонаследника Чарлз и други членове на британския кралски двор се насладиха на живо на изпълненията. 
К
онцертът за 50-ата годишнина на Елизабет Втора, отбелязана през 2002 г., пък впечатли с уникалното изпълнение на химна от китариста на “Куин” Браян Мей, който се изяви от покрива на Бъкингамския дворец.

Кулминацията на празненствата за платинения юбилей на Елизабет Втора ще бъде на 5 юни, когато грандиозно шествие с участието на военни оркестри, изпълнители, танцьори и популярни личности от сферите на спорта, киното, театъра и музиката ще премине по булевард Мал. Парадът е по три километровия маршрут през центъра на Лондон, подобен на този, който изминава кралицата в деня на коронацията си. Певецът Ед Шийран и над 100 "национални съкровища", както са наречени от кралския двор, ще се включат във финалното шоу от тържествата. След шествието пред Бъкингамския дворец ще има грандиозен спектакъл, показващ най-важните моменти от 70-годишното управление на Елизабет Втора.  Той е разделен на четири части, посветени на най-дълго властвалия британски монарх. Отделено е и подобаващо място на кучетата от породата корги, които са любими на Нейно Величество. Твърди се, че след възкачването си на престола се е грижила за около 30 коргита.

Организацията на шоуто струва около 15 милиона британски лири. Очаква се, че ще бъде гледано от около един милиард души по света. Ангажирани са над 10 000 души, сред които  повече от 6000 доброволци, военни, изпълнители, служители… "Работим усилено, за да направим най-великолепните тържества от всички", казват организаторите. 

В празничния уикенд в цялата страна са планирани множество партита и празненства в чест на кралица Елизабет Втора.

Специален спектакъл, описан като "шоу, което се прави веднъж в живота“, подготвят съвместно композиторите Андрю Лойд Уебър и Лин-Мануел Миранда, написа британският в. "Мирър“. Той не е част от официалната програма, подготвяна от Бъкингамския дворец, но е посветен на платинения юбилей на Елизабет Втора.

Уебър и Миранда пазят в тайна детайлите на шоуто, което според източници на "Мирър“ ще бъде фокусирано върху „прекрасното и богато разнообразие на Великобритания и Британската общност, които кралицата толкова харесва“. Имената на участниците засега не са съобщени, но "изпълнението на живо ще включва разнообразна комбинация от таланти от театралната страна“, твърдят запознати.

Спектакълът ще изпревари официалните чествания и е планирано да бъде представен на 15 май, по време на Кралските конни състезания в Уиндзор.
 
БТА