Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет Втора беше почетена с топовни гърмежи в Лондон и Уиндзор за 96-ия ѝ рожден ден и военни оркестри изсвириха "Happy Birthday" в нейна чест, съобщиха световните агенции.

За случая беше разпространена и официална нейна снимка с две бели понита. 
 

Министри и семейството на Елизабет Втора изпратиха най-добри пожелания на кралицата, която се оттегли от повечето си обществени ангажименти заради крехко здраве.

Стотици хора се събраха през замъка Уиндзор, където живее тя през пандемията. За празника си обаче кралица Елизабет Втора замина за имението Сандрингам. 

"Вдъхновение за толкова много хора в Обединеното кралство, Британската общност и света, особено специално e да празнуваме през тази година на платинен юбилей", написаха внукът ѝ принц Уилям и съпругата му Кейт в Туитър.
 
Министър-председателят Борис Джонсън, който е на посещение в Индия, поздрави кралицата за рождения ѝ ден и ѝ отдаде "сърдечна почит".
 
"Седемдесет години  години всеотдайна и безупречна служба на нашата страна и на Британската общност", каза той във видеопослание.

Производителят на играчки "Мател"  пусна на пазара кукла Барби, посветена на кралицата. Тя е облечена в рокля от слонова кост със синя лента и  носи подобие на сватбената ѝ диадема.

Елизабет става кралица на Великобритания и повече от десет други държави, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия, когато умира баща ѝ крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г., докато тя е в Кения. Новината ѝ е съобщена от съпруга й принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст след повече от седем десетилетия до нея.

Когато тя се възкачва на престола, Йосиф Сталин, Мао Дзедун и Хари Труман ръководят Съветския съюз, Китай и САЩ, а Уинстън Чърчил е британски министър-председател. Елизабет Втора избягва общественото внимание по лекарска препоръка, след като прекара една нощ в болница през октомври. Тя даде положителна проба за COVID-19 през февруари и е казвала, че е много изтощена.
БТА