/ iStock/Getty Images
Мечето Падингтън, което е герой в поредица от детски книжки и филми, е вдъхновило създаването на резерват за диви животни в Боливия, предаде Ройтерс.
В него са обгрижени почти хиляда животни, спасени от бракониери. Резерватът се намира на около 80 километра от град Ла Пас и е създаден преди петнадесет години от Вики Осио и съпруга ѝ.

Героят Падингтън е от вида очилата мечка, която е единствената, произхождаща от Южна Америка. Героят с емблематичните синьо палто и червена шапка е известен с приключенията си из Лондон и любовта си към мармалада.

Точно очилата мечка, наричана и андска мечка, нуждаеща се от помощ, е в основата на решението на семейството да превърне имота си в резерват за диви животни.

Мечокът Арума е спасен от плен почти сляп заради удари, които са му били нанасяни. Днес той живее заедно с други подобни животни от вида на Падингтън - тези, които вдъхновяват британския писател Майкъл Бонд през 1958 г. да ги използва в детските си книжки.

Арума изкарва голяма част от времето си, като си почива в хамаците в резервата "Сенда верде".

Вики Осио разказва, че по време на пандемията в резервата отчитат ръст на животни, които са станали жертви на търговия, били са малтретирани или изоставени.

Доброволката Андреа Ноелия Чалкон се грижи за две мечета. "Това бебе беше много болно, когато пристигна, беше на ръба на смъртта заради недохранване и лошо отношение", казва тя. "Сега той напредва и расте, а преди се бореше да оцелее. Това ме мотивира да продължа да се грижа за тях", казва тя.
БТА