/ iStock/Getty Images
Реплика на европейския робот за бъдещата мисия "ЕкзоМарс", планирана за есента на 2022 г. на повърхността на Марс, премина успешно първия си тест за дълбочинно пробиване и събиране на проби, съобщи АФП, като цитира информация на Европейската космическа агенция.

На Земята "близнакът" на ровъра "Розалинд Франклин" "проникна и извади проби от 1,7 метра дълбочина, много по-дълбоко от достигнатото досега на Червената планета", се посочва в съобщението на ведомството. Рекордът на Марс досега е седем сантиметра.

Това е "обещаваща първа стъпка" за мисията "ЕкзоМарс", посочват от Европейската космическа агенция. Руско-европейската космическа мисия първоначално беше планирана за 2020 г., но бе отложена за 2022 г. основно заради пандемията от новия коронавирус.

Марсоходът на Европейската космическа агенция, наречен на името на британската молекулярна биоложка Розалинд Франклин, е проектиран да пробива почви до два метра, достатъчно, за да се достигне до органичен материал, запазен за период от четири милиарда години.

Изпитанията на "близнака" на марсохода бяха проведени върху симулатор на марсианска повърхност в лаборатория на аерокосмическата компания "Алек" в Торино, Италия.