/ iStock/Getty Images
Първият ровър на Китай трябва да бъде изстрелян към Марс по-късно този месец, съобщиха властите в сряда.

Изстрелването на марсохода Tianwen-1 е планирано да се извърши от остров Хайнан, край южното крайбрежие на Китай, между 20 и 25 юли, според центъра за сателитно изстрелване на Сичан.

Това ще бъде първата междупланетна мисия в Китай и ще се проведе преди следващия американски марсоход.

Ново доказателство, че Луната не се е образувала след сблъсък с друга планета

Наречен на древно китайско стихотворение, Tianwen-1 се състои от апарат за орбитално позициониране, ровър и кацащ апарат и се очаква да събере проби от повърхността на планетата, съобщиха от центъра за изстрелване.

Системата ще бъде пренесена в космоса на ракета "Дълъг поход 5" и се очаква да достигне Марс някъде през февруари 2021 година. Датите са избрани, тъй като Земята и Марс са подравнени в оптимална позиция за космически полет за кратък период веднъж на 26 месеца.

САЩ забавиха три пъти през последния месец стартовия прозорец на сондата си Peseverance - своята пета мисия с марсоход - поради технически проблеми.

Първоначално НАСА заяви, че стартирането трябва да се извърши не по-късно от 15 август, но наскоро предложи прозорецът да бъде удължен.

Китай значително разшири космическата си програма през последните години, за да се конкурира със САЩ и Русия, и има амбиции да транспортира човек до Луната.

През 2019 г. Пекин първи в света изпрати ровъра Yutu-2 до най-далечната страна на лунната повърхност, а също така рекламира сътрудничеството си с Европейската космическа агенция.

САЩ забраниха на китайските астронавти да използват Международната космическа станция поради проблеми, свързани с националната сигурност. Миналата седмица Китай пусна и последния сателит от собствената си навигационна система Beidou, която се конкурира с GPS системата, създадена от САЩ.
БГНЕС