В ерата на супермаркетите някои от нас са забравили как изглежда истинския морков, тъй като на щандовете липсва зелената част на зеленчука, която в повечето случаи изхвърляме, ако е налична.
За да сте сигурни в полезните свойства на листата, трябва да сте убедени, че морковите не са третирани с химикали. За целта ги купувайте от производители.
Thinkstockphotos
Зелената част на моркова спомагат за добрата работа на бъбреците. Те са добър източник на витамин К и източник на хлорофил, който помага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези. Освен това съдържат калий, който понижава кръвното налягане и помага в борбата с остеопорозата.
Листата на морковите можем да добавяме заедно с магданоз в супите и ястията, но е най-добре да се консумират сурови в салати, фрешове и смутита. Те се комбинират прекрасно със зелена салата, спанак, киноа и коденолодните зеленчуци.
В миналото листата са се използвали като антисептично средство и като вода за уста. Нашите дядовци и баби дори са дъвчели зелените стръкчета, което помагало при афти, кървене на венците и лош дъх.