/ Thinkstockphotos
Листата на морковите творят неподозирани вълшебства с организма и могат да бъдат чудесно допълнение към здравословното ни меню, убедени са експертите.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

В ерата на супермаркетите някои от нас са забравили как изглежда истинския морков, тъй като на щандовете липсва зелената част на зеленчука, която в повечето случаи изхвърляме, ако е налична.

Десет храни с магически сили

За да сте сигурни в полезните свойства на листата, трябва да сте убедени, че морковите не са третирани с химикали. За целта ги купувайте от производители.

моркови
Thinkstockphotos


Зелената част на моркова спомагат за добрата работа на бъбреците. Те са добър източник на витамин К и източник на хлорофил, който помага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези. Освен това съдържат калий, който понижава кръвното налягане и помага в борбата с остеопорозата.

Учени съветват как да усвоим по-добре витамините в салатата

Листата на морковите можем да добавяме заедно с магданоз в супите и ястията, но е най-добре да се консумират сурови в салати, фрешове и смутита. Те се комбинират прекрасно със зелена салата, спанак, киноа и коденолодните зеленчуци.

моркови
Thinkstockphotos

Девет зеленчукови факта, които не знаете

В миналото листата са се използвали като антисептично средство и като вода за уста. Нашите дядовци и баби дори са дъвчели зелените стръкчета, което помагало при афти, кървене на венците и лош дъх.

И още за здравословното хранене:

Как да се храним здравословно, но без да ни излиза твърде скъпо? (ВИДЕО)

Четири неща, които да избягвате на празен стомах

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Здравословно хранене според годишните сезони

Ароматните "измамници"

Тиквата - уникалното природно богатство

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook