Листата на морковите творят неподозирани вълшебства с организма и могат да бъдат чудесно допълнение към здравословното ни меню, убедени са експертите.
Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме
В ерата на супермаркетите някои от нас са забравили как изглежда истинския морков, тъй като на щандовете липсва зелената част на зеленчука, която в повечето случаи изхвърляме, ако е налична.
Десет храни с магически сили
Зелената част на моркова спомагат за добрата работа на бъбреците. Те са добър източник на витамин К и източник на хлорофил, който помага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези. Освен това съдържат калий, който понижава кръвното налягане и помага в борбата с остеопорозата.
Учени съветват как да усвоим по-добре витамините в салатата
Листата на морковите можем да добавяме заедно с магданоз в супите и ястията, но е най-добре да се консумират сурови в салати, фрешове и смутита. Те се комбинират прекрасно със зелена салата, спанак, киноа и коденолодните зеленчуци.
Девет зеленчукови факта, които не знаете
В миналото листата са се използвали като антисептично средство и като вода за уста. Нашите дядовци и баби дори са дъвчели зелените стръкчета, което помагало при афти, кървене на венците и лош дъх.
И още за здравословното хранене:
Как да се храним здравословно, но без да ни излиза твърде скъпо? (ВИДЕО)
Четири неща, които да избягвате на празен стомах
Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
Здравословно хранене според годишните сезони Тиквата - уникалното природно богатство
За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме
В ерата на супермаркетите някои от нас са забравили как изглежда истинския морков, тъй като на щандовете липсва зелената част на зеленчука, която в повечето случаи изхвърляме, ако е налична.
Десет храни с магически сили
За да сте сигурни в полезните свойства на листата, трябва да сте убедени, че морковите не са третирани с химикали. За целта ги купувайте от производители.
Thinkstockphotos
Зелената част на моркова спомагат за добрата работа на бъбреците. Те са добър източник на витамин К и източник на хлорофил, който помага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези. Освен това съдържат калий, който понижава кръвното налягане и помага в борбата с остеопорозата.
Учени съветват как да усвоим по-добре витамините в салатата
Листата на морковите можем да добавяме заедно с магданоз в супите и ястията, но е най-добре да се консумират сурови в салати, фрешове и смутита. Те се комбинират прекрасно със зелена салата, спанак, киноа и коденолодните зеленчуци.
Thinkstockphotos
В миналото листата са се използвали като антисептично средство и като вода за уста. Нашите дядовци и баби дори са дъвчели зелените стръкчета, което помагало при афти, кървене на венците и лош дъх.
И още за здравословното хранене:
Как да се храним здравословно, но без да ни излиза твърде скъпо? (ВИДЕО)
Четири неща, които да избягвате на празен стомах
Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
Здравословно хранене според годишните сезони Тиквата - уникалното природно богатство
За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook