Здравословно хранене според годишните сезони
Здравословно хранене според годишните сезони / Thinkstock/Getty Images

Както годината подлежи на своите сезони, а те от своя страна на месеците, така и храните са подчинени на определени периоди в годината. Затова е изключително важно да консумираме храни според сезона, за да получим тяхната пълна хранителна стойност и вкус.

Сезоните и месеците формират естествения фон на правилното хранене", съобщават от foodpanda. Представете си зеленчукова градина в средата на зимата. Сега си представете същата тази градина в слънчев летен ден.

Според изследване, проведено през 1997 година от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, Англия, има значими разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото спрямо зимата. Съдържанието на йод е по-високо през зимата, а на бета-каротин - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона. По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C във спанак, събран през лятото, спрямо зимата.

В различни части на света, дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават. Но ето някои първостепенни принципи, ако ги следвате, ще си гарантирате оптимално добро хранене през различните месеци:

• През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек.

• През летните месеци се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; и подправки като мента и кориандър.

• През есенните месеци, включете в менюто си повече моркови, сладки картофи, лук и чесън както и подправки като джинджифил, пипер и синапено семе.

• През зимните месеци наблягайте на животинската храна - риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци - картофи, лук и чесън.