Яжте моркови срещу рак на простатата
Яжте моркови срещу рак на простатата / sxc.hu

Редовната консумация на моркови намалява риска от развитие на рак на простатата, сочат резултатите от изследване на британски учени.

"Морковите са богати на витамин А, който пречи на раковите клетки да заразяват околните здравни тъкани", отбелязва проф. Норман Мейтланд от Университета в Йорк, ръководител на изследователския екип. "Богати на витамин А са още сладките картофи и зелените листни зеленчуци като къдравото зеле".

В болните от рак клетки е открита липсата на двойка гени, която като се върне обратно с помощта на ретиноевата киселина, ракът става по-малко агресивен. Мейтланд отбеляза, че ако ракът се ограничи до простатата, е много по-лечим с методите на традиционната медицина, пише БГНЕС.

Ученият същевременно предупреждава да не се бърза с употребата на витамин А под формата на добавки, които могат да бъдат токсични и дори канцерогенни във високи дози. "Механизмът на усвояване на ретионевата киселина все още не е проучен в детайли", отбелязва проф. Мейтланд.

"Не бързайте с добавките. На този етап от проучванията бих препоръчал единствено консумацията на моркови и другите посочени зеленчуци, богати на витамин А. Дори да не ви помогнат, във всеки случай няма да ви навредят", отбелязва американският учен.