Българите са навсякъде по света. Не се оплакват, защото това е личен избор на всеки. Но има нещо, което винаги ще ги свързва с България -  роднините, приятелите и спомените. Много от нашите сънародници не успяха да се приберат за празниците. Във видеото на Любо Миланов, който от години живее в Испания, българи в чужбина разкриват какво им липсва най-много по време на празниците. Ето какво споделиха те:

„Липсва ми чувството да имаш дом. Празникът е чувство и мирише на дом, на семейство и прегръдки“, споделя наша сънародничка.

Коледа
ThinkStock/Getty Images

В спомените си друга българка се връща в детството си.„Събирахме се в дома на родителите ми. Всеки се включваше в приготовленията, наставаше една малка и весела лудница. Никога повече няма да се върне, защото дори и да се прибера у дома, децата пораснаха, а един от нас ни напусна завинаги и тази липса няма как да бъде запълнена“.

Българчета учат родния език в Мадрид (ВИДЕО)

„За първи път от 12 години посрещнах Коледа у дома. Топлината, която ти дава дома с всички предмети, снимки и спомени те връща в някаква друга реалност. Сякаш през всичките тези години в чужбина не бях празнувала истинска Коледа“, споделя друга българка.

семейство
ThinkStock/Getty Images

„Моята рода е разпръсната навсякъде и всички ми липсват. Те са в Испания, Германия, Белгия. В България е само баща ми, сестра ми е в Гърция. Липсва светлината, а тя може да бъде единствено там, когато сме в България", споделя друг българин, който празнува за пореден път далеч от родината.

„Липсва ми да съм си у дома. Липсва ми семейството, приятелите, българската кухня, която е уникална. Липсва ми българският език. Всичко ми липсва“, споделя друга наша сънародничка.

Това са само малка част от милионите наши сънародници, които от години посрещат най-светлите и уютни празници далеч от дома си. Но всички си пожелават да са здрави и да има топлина в душите и домовете на всички българи.

Автор на видеото е Любо Миланов.

И още:

Помагат ли си българите в чужбина? (ВИДЕО)

Българската поезия оживя в „Квартала на буквите“ в Мадрид (ВИДЕО)

Българите в чужбина: Професорът, който не спира да сбъдва мечтите си (ВИДЕО)