Много хора смятат, че българите в чужбина не си помагат и не са отзивчиви към проблемите на сънародниците ни. Всички сме чували израза „бягай далеч от българи в чужбина“. Дали това е така? Нашият сънародник Любо Миланов, който от години живее в Мадрид, попита българите там какво мислят по въпроса.

Българите в Испания са склонни да си помагат помежду си. Голяма част от тях са получили помощ от свой сънародник, други обаче отговарят, че са се справяли сами или им е помогнал испанец.

„Колкото са ми помагали, толкова и са ми вредили. Но предимно си помагаме“, казва един от нашите сънародници там.

Друг добавя: „Преди да дойда тук бях чувал, че не трябва да имам нищо общо с българи, че са лоши и от тях трябва да бягаш далеч. Не мисля, че е така“.

Българчета учат родния език в Мадрид (ВИДЕО)

„Тук съм дошла благодарение на българи, работа съм си намерила пак благодарение на българи. Имам контакт с испанци, но българите сме си българи“, споделя една от живеещите в Мадрид от години.

емигранти
Thinkstockphotos

Според Таня Митева, администратор на българската Facebook група „Българи в Испания“, българите си помагат и откликват на всеки зов за помощ.

Българската поезия оживя в „Квартала на буквите“ в Мадрид (ВИДЕО)

На противоположното мнение обаче са други наши сънародници. Някои от тях смятат, че българинът винаги ще те дръпне надолу, ако види да се изкачваш. Но по-многобройни са тези, които вярват, че българинът винаги ще подаде ръка на свой, ако той потъва.

С коя българска черта ще се сблъскаме - донякъде е въпрос на късмет. Коя българска черта ще предложим - е въпрос на личен избор.

Българите в чужбина: Професорът, който не спира да сбъдва мечтите си (ВИДЕО)

Всички наши сънародници обаче са на мнение, че в чужбина лесно няма. За да живееш добре навън трябва да работиш здраво, да спазваш правилата и да се доказваш ежедневно.

Автор на видеото: Любо Миланов