В Испания, в центъра на Мадрид на т.нар. улица на поетите, където са живели известни представители на испанската литература от XVI и XVII вeк, български емигранти и местни граждани рецитираха популярни стихове на Вазов, Ботев, Дебелянов, Вапцаров. Нашият сънародник Любо Миланов разказа за това вълнуващо събитие:

Български поети оживяха в сърцата и очите на десетки български емигранти. Нашите сънародници показаха, че българската поезия е жива, дори на хиляди километри от дома. Те рецитираха стихове от български автори на улицата на писателите, там където са живели Сервантес, Кеведо, Гонгора и Лопе де Вега. От своя страна испанците с удоволствие приеха в домовете си Вазов, Вапцаров и Дебелянов.

Българчета учат родния език в Мадрид (ВИДЕО)

„Испанците са показали своята любов, като са написали на Земята със златни букви четиристишия от любими техни произведения. Ние, българите, там където има стих от произведение на испански автор, ще кажем любимо четиристишие от български автор“, каза организаторът на събитието Ваня Петрова.

Българите в чужбина: Професорът, който не спира да сбъдва мечтите си (ВИДЕО)

Децата рецитираха с много чувство, а  родителите им дори плачеха, докато казваха любимите си стихове. Нашите сънародници показаха, че България е в сърцата им и не са я забравили. Носталгията по родината е силна, защото обичта към нея е най-топлото, най-съкровеното, най-личното кътче в сърцето на всеки.

Автор на видеото: Любо Миланов