Христо Костов е човек, който не спира да сбъдва мечтите си. В момента той е професор по история и международни отношения в два университета в Мадрид - Schiller International University и IE University. Завършва University of Ottawa в Канада. През 2016 година той печели наградата за най-добър професор в IE University в Мадрид. Има издадени три книги по История на английски език - Contested Ethnic Identity, Terror and Fear, The Communist Century.Т

Представяме ви един забележителен човек и учен, работил в няколко държави на два континента, който вярва, че щастието е състояние на духа.

Христо Костов разказва какъв е бил пътят му до признанието и успеха, какво му се е налагало да работи, за да се издържа по време на престоя си в Канада, защо заминава за Испания, и за трудностите, които е срещнал по пътя си:

Още на 13 години той е запленен от колониалната история на Канада, от френско-индианските военни съюзи. Като тийнейджър той прочел много книги за този период - в началото детски книги като „Последният мохикан“, а след това по-сериозна литература. Така мечтите му го отвеждат в далечна Канада, но пътят до там не е лек.

80 000 млади българи учили в чужбина през последното десетилетие

Записва „Политология“ в Свободния университет, за да учи нещо и започва масирано да праща писма до всички университети в Канада и от университета в Отава получава предложение - ако изкара добри резултати на Toеfl може да замина за Канада.

Едно обикновено момче от Варна с труд и настойчивост успява да си пробие път в професорските среди в чужбина.

Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода

Професионалният му път продължава в Испания. През 2016 година той печели наградата за най-добър професор в IE University в Мадрид. Мечтите му обаче не свършват дотук.

Засега няма планове да се върне в България. Според него качествените преподаватели в България не се ценят и затова те напускат страната. Останали са само идеалистите, но и те са на изчезване.

Професорът от Мадрид съветва младите хора да следват мечтите си и да не се страхуват да рискуват.

Автор на видеото е Любо Миланов.