/ БГНЕС
Трябва да се намали приемът и финансирането по част от професионалните направления във висшето образование. Сред тях са икономика, администрация и управление, както и туризъм. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия за бъдещето на висшето образование, организирана от КНСБ. В същото време ще се стимулира увеличаването на приема в инженерните професионални направления, в това число компютърните специалности, в аграрните, както и в педагогическите науки.

Просветният министър: Неуместно е УНСС да наказва студента (ВИДЕО)

Образователното ведомство ще стимулира увеличаването на приема в инженерните професионални направления, в аграрните, както и в педагогическите науки, каза още министър Вълчев. Все още се обсъжда въпросът дали и приемът в хуманитарните специалности трябва да бъде допълнително насърчаван.

"Може би и тях ще ги качим в този списък. Това са фиология, история, религия и теология, философия.", добави министърът.

Предвижда се промяна в механизма на делегираните бюджети

Има голяма разлика в средната заплата в различните висши учебни заведения, обясни доц. Лиляна Вълчева от синдикат „Образование“ към КНСБ и даде пример с Икономическия университет във Варна, където тя е 2060 лв., докато в Минно-геоложкия университет в София е 860 лв. По думите й системата на висшето образование формира излишък от около 250 млн. лв. годишно, който, според нея, трябва да бъде инвестиран в човешкия ресурс.