Българи се връщат от чужбина, започват свой бизнес
Българи се връщат от чужбина, започват свой бизнес / БГНЕС, архив

От половин година се забелязва завръщане на българи от чужбина в страната ни. Това коментира в Русе заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. По думите й много млади хора са се завърнали и са започнали свой бизнес у нас.

"Наскоро се срещнах с млад мъж, който си направи фирма, свързана със софтуерно приложение в производство на машини", каза Везиева. По думите й не е много лесно да се живее в чужбина и да се стартира бизнес. "Когато си навън, оставаш винаги чужденец. Мисля, че младите хора започват да осъзнават това, че работейки за по-високи заплати в чужбина, те не са равностойни", каза зам.-министърът.

Сакскобургготски: Завърналите се от чужбина да работят в администрацията

На въпрос дали бизнесът в България се притеснява от резултатите от референдума във Великобритания, Везиева коментира, че винаги неяснотите пораждат притеснения. Според нея ще мине доста дълъг период преди Великобритания да излезе от ЕС.

"Макар че референдумът мина, все още решение на парламента няма. Процесът, който ни предстои, е свързан с това да се настройват нашите взаимоотношения с Великобритания и с целия ЕС. Надявам се, че с вече установеното общо законодателство това няма да е толкова трудно. Според мен ще загубим всички", каза Везиева.

Почти половината българи в трудоспособна възраст не работят

Тя посочи, че България може по принцип и да спечели от излизането на Великобритания от ЕС, защото ще се отворят различни ниши - чисто икономически, но не трябва да се забравя, че ЕС като пазар е силно регламентиран.

"Надявам се, тъй като все още не е излязъл актът на Великобритания, че може да има и някакво друго развитие", обясни заместник-министърът. По думите й срив на пазарите ще има, докато тече процесът, при който не е ясно как и кога Великобритания ще излезе от ЕС и дали ще излезе.

В Русе Везиева участва в информационен ден за представяне на процедурата "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 година.

Източник: БТА