/ / iStock/Getty Images
Американски химици и математици проучили подробно как си взаимодействат кафето и горещата вода и разработили рецепта за приготвянето на идеалното еспресо. Описание на изследването е публикувано в научното списание „Matter”.

Основният извод е, че силно и качествено еспресо може да се получи при използването на по-малко количество зърна. Ако се вземат 15, а не 20 грама кафе и се смелят на едро, се получава напитка, която е с отличен вкус и се приготвя бързо. За това са необходими не 25 секунди, а само 7 – 15 секунди, уточнява един от авторите на разработката.

Четири чаши кафе на ден помагат за отслабване

кафе
iStock/Getty Images

На Земята съществуват около 40 вида кафеено дърво. За производството на няколко хиляди разновидности на кафето се използват зърната от само три вида от тези растения.

Разликата във вкуса на кафето се дължи не толкова от вида зърна, но и от начина, по който фермерите и кафеените компании ги обработват и наторяват. Понякога производителите на кафе просто изсушават зърната, при други случаи ги мокрят и ги оставят да ферментират по специален начин. По подобен начин стои и въпросът с меленето на зърната, както и с методите на приготвяне на самото кафе. Всичко това оказва влияние на вкуса и външния вид на напитката.

Защо трябва да пием кафе от гладки чаши

кафе
iStock/Getty Images

Учените се заинтересували кои фактори влияят на вкуса на еспресото – един от най-простите варианти за приготвяне на кафе.

Като правило, еспресото се приготвя, като се пропуска гореща вода през филтър от смляно кафе.

Ароматът, цветът и другите качества на еспресото зависят от количеството кафе във филтъра, продължителността на приготвянето, обема и температурата на водата.

Даже малко отклонение от правилата влошава вкуса на кафето, смятат любителите на тази напитка.

Супер ползите на кафето

кафе чаша
/ iStock/Getty Images

Математиците и химиците решили да разберат, как може да се избегне влошаването на вкуса. Те разработили компютърен модел на кафемашина за еспресо, която отчитала всички фактори, които зависят от човека при приготвянето на напитката.

Разработката показала резултати, които противоречали на всички общоприети принципи за приготвяне на еспресо. Оказало се, че основната причина за нестабилния вкус е ситно смляното кафе, което пречи на горещата вода и кафето да си взаимодействат равномерно.

кафе чаша
/ iStock/Getty Images

При неправилно комбиниране на налягане, температура и количество вода смляното кафе се пресова и по този начин пречи на придвижването на течността. В резултат на това кофеинът, хининът, антиоксидантите и хиляди други молекули, влизащи в състава на кафето, се разтварят много по-трудно.

Учените установили, че този проблем може да бъде решен, ако се използват по-малко кафеени зърна, които да бъдат смлени по-едро. Тогава кафето не се превръща във водонепромокаема кора, а съдържащите се в него вещества започват бързо да се разтварят.

Заключението било изпитано и на практика. Те предложили на собственика на кафене да експериментира с новия метод на приготвяне на еспресо. Резултатът бил повече от успешен – кафенето съкратило производствените си разходи за една чаша кафе с 25 %, ускорило обработката на поръчките и увеличило броя на клиентите си.

кафе чаша
/ iStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС