/ iStock/Getty Images
Изварата е богата на протеини, мазнини, минерали, витамини, макро- и микроелементи. Но ползите от нея до голяма степен зависят от това с какво ще я комбинирате, разказа пред радио „Спутник” Марият Мухина, доктор на медицинските науки и диетолог.

За хората над 50 години е препоръчително да ядат извара всеки ден по 100-150 грама сутрин. По принцип е по-добре възрастните да ядат извара сутрин, защото тя задържа течностите.

извара
iStock/Getty Images

Изключение правят кърмещите майки, те също като децата по-добре да консумират извара вечер, защото тя осигурява протеини за растежа. В същото време специалната стойност на изварата зависи от добавките, обясни Мухина.

"Изварата с билки и зелени подправки е продукт с по-висока хранителна стойност, тъй като към нея прибавяте хлорофил, фолиева киселина от билките и витамини. Комбинацията с плодове отново дава предимства за изварата. Ако добавите пипер или сол, това ще доведе до задържане на излишни течности. Изварата се комбинира добре със заквасена сметана - това подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини и калцият“, добави диетологът.

Особено вредно е да комбинирате изварата със сладко, съветва Мухина.

извара
iStock/Getty Images

БГНЕС