Ислямска Мис Свят - отговор на западните конкурси за красота
Ислямска Мис Свят - отговор на западните конкурси за красота / Guliver/Getty Images

Осемнайсет млади жени с деликатни профили са финалистки на конкурса Ислямска Мис Свят, предаде Франс прес. Четвъртото издание на конкурса се провежда на индонезийския остров Ява, в Прамбанан, уникален комплекс от хиндуистки храмове, издигнати през 9 век, включен в Списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Кандидатките на възраст между 18 и 27 години, между които има лекарка и компютърна специалистка, дефилират забулени, облечени в дълги лъскави рокли. Те ще бъдат оценявани не само според външността им, но и според умението им да рецитират стихове от Корана. Участничките трябва да изложат и възгледите си за ролята на исляма в съвременния свят.

През 2013 третото издание на Ислямска Мис Свят, проведен в най-голямата мюсюлманска държава в света, привлече вниманието на световната преса, заради желанието на неговите организатори да го представят като алтернатива на финала на конкурса Мис Свят. Събитието, което се провеждаше почти по същото време на остров Бали, предизвика протести сред твърдите защитници на исляма, които го нарекоха "конкурс за проститутки". В желанието си да успокоят страстите, тогава организаторите на Мис Свят решиха да отменят знаменитото и много печелившо дефиле по бикини.

Източник: БТА