Гулашът е изминал дълъг път - от една гъста чорба с месо - до превъзходна яхния. Перфектното съчетание на месо, чушки, картофи, вино и подправки го превръщат в невероятно вкусно ястие.

С навлизането на турците в Унгария се променя и рецептата на това ястие. Добавя се червен лют пипер и някой подправки. В повечето райони на Унгария гулашът се приготвя и сгъстява с картофите, които се слагат в него.

гулаш
iStock/Getty Images

Унгарският гулаш е национален специалитет и всяка унгарска баба има своя начин за приготвянето му. Интерпретациите му са безкрайни. Традиционно ястие се сервира заедно със шпецле (вид паста), както и салата от краставици. Вижте рецептата в канала "Try This" във vbox7:

Ето продуктите за 4 порции:

Лук - 750 гр
Моркови - 1 брой
Чушки – камби - 2 броя
Чесън - 2 скилидки
Вода - 1 литър
Доматен сос - 1 супена лъжица
Говеждо месо - 1 кг
Сол
Черен пипер
Червено вино - 150 мл
Червен пипер
Млян кимион

Как да си го приготвите:

Месото се нарязва на малко по-едри хапки. Главата лук се реже на кубчета, морковът на шайби, чесън и чушките се режат на ситно. В подходяща тенджера сложете олиото да се загрее добре и добавете хапките месо. Щом месото побелее от всички страни и започне да се пържи, сложете първо главата нарязан лук и запържете за 2-3 минути като разбърквате често. Добавете и нарязаните чушки, запържете и тях за минута-две. Идва ред на червения сладък и лют пипер, които добавяте във гулаша, разбърквате и наливате виното. Добавяте сол по ваш вкус, кимиона,  чесън и моркови. Доливате с вода и доматен сок, колкото да се покрие месото, не повече и оставяте да заври. Щом  заври, намалете температурата на котлона и оставете да къкри до готовност на месото. Когато месото е готово, добавете картофите.

гулаш
iStock/Getty Images

Непременно си направете гулаш и се насладете на аромата и вкусът на това ястие от унгарската кухня.

И още:

Най-вкусните балкански ястия (СНИМКИ)

Как тараторът е стигнал до нашата трапеза?


Луканката не е българска?

Как НРБ уби разнообразието в кухнята