Испания иска да включи мезетата си в списъка на ЮНЕСКО
Испания иска да включи мезетата си в списъка на ЮНЕСКО / ThinkStock/Getty Images

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас (традиционни мезета за вино или бира) в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Ние искаме тапас също да бъдат включени в списъка на културното наследство", заяви министърът по време на форума Новата икономика, в който участва и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Бокова, от своя страна, изрази личното си мнение, заявявайки, че основната цел на ЮНЕСКО трябва да бъде опазване на паметниците, включени в списъка на световното културно наследство, но призна, че във връзка с разширяването на списъка "съществуват различни мнения".

Традицията в средиземноморската кухня, състояща се в предлагане на различни малки порции храна по време на пиене, се установява в Испания под формата на тъй наречените тапас (мезета).

В някои области на Северна Испания, главно в Кантабрия, Риоха и Страната на баските, тапас се предлагат под формата на "хапки на клечка". В тези области обикновено всички тапас са на една цена. В други области, най-вече в Източна Андалусия, обикновено се предлагат безплатно към всяко питие. В Испания няма точно определено време за консумиране на тапас, но може да се каже, че това се случва в часовете около обяд и вечеря.

Източник: БГНЕС