/ iStock/Getty Images
Гърбат кит се появи и сякаш позира за снимка на фона на Статуята на свободата и други забележителности в пристанището на Ню Йорк във вторник, съобщи Ройтерс.

Бьорн Килс, на 41 години, успя да заснеме морския бозайник, който според него е дълъг около 12 метра.

Американската Брегова охрана потвърди съобщенията за кита, но уточни, че ще се намеси единствено ако животното бъде застрашено по някакъв начин.



"Знаем за него, но е напълно нормално тук да има китове", каза пред Ройтерс ефрейтор Антъни Папали.

През последните години повече от десет гърбати кита са засечени във водите край Ню Йорк, като някои от тях са се приближили на около 500 метра от плажа в Рокауей, Куинс.

Килс, който работи за новинарска група, е забелязал кита около 10 часа сутринта край остров Елис. Той се опитал незабавно да предупреди плавателните съдове в района да дадат коридор на кита, за да може да премине безопасно през протока, разделящ остров Статън и Бруклин, и да навлезе в океана. По посока на кита се движели ферибот на остров Статън, товарен кораб и няколко буксира.



"Късмет е, че заради пандемията от Ковид няма усилен трафик тук и китът има големи шансове да навлезе безопасно в океана", каза Килс по телефона. В продължение на часове китът се появявал почти всяка минута на повърхността. "Докато преминавахме покрай Статуята на свободата, той издигна два пъти опашката си над водата", добави Килс.
БТА