За глухарчето старите българи казвали, че с цъфтежа му се ражда "ясно слънце". То е многогодишно тревисто растение с редица приложения.

Растението е добре познато на народната медицина. То е изключително ценна билка и спомага за подобряването на редица процеси в организма. Необходимо е единствено да знаем по какъв начин да го използваме.

Чай за отслабване

Чай от глухарче за отслабване - този вариант за редукция на теглото е предпочитан в много случаи, когато не просто топим килограми, а разчитаме и на прочистване на организма.
Продуктите с глухарче са ефективен вариант за детокс в традиционната медицина на много народи. Това непретенциозно и суперполезно растение редовно участва в програми за пролетно прочистване на организма.

Чай или запарка за отслабване може да се направи както от корени, така и от цяло стебло с цвят на глухарче. Две супени лъжици растителна маса на половин литър вода - това е пропорцията. За запарка стеблата се заливат с вряла вода и се похлупват за десет минути да се запарят. За отвара корените от глухарче се варят пет минути. И в двата случая приготвеният продукт трябва да се остави в открит съд да изстине, след което се прецежда. Пие се по 120 мл 20-30 минути преди хранене.

За всяка болка има билка

Продуктите с глухарче активират чревната перисталтика и насърчават бързото освобождаване от шлаки, токсини и излишни течности.

При високо кръвно

Може ли да се смъкне високо кръвно с глухарче? Може. Тук разчитаме на цветовете от глухарче. Необходими за 10 грама сушени цветове, които се заливат с чаша студена вода и се оставят на огъня да заврат. Варят се 15 минути и се прецеждат. От тази отвара трябва да се взема по една супена лъжица четири пъти дневно

Полезни са и пресните листа от глухарче, които действат като отличен диуретик.

За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние

Салата от листа от глухарче помага при диабет, атеросклероза и анемия.