Факти от календара: 29 януари
Факти от календара: 29 януари / снимка: Guliver/Getty Images

1781 г. за пръв път е показана операта „Идоменей” на Моцарт. Всъщност пълното име на комичната опера е „Idomeneo, Re di Creta” („Идоменей, цар на Крит”). Творбата е композирана по поръчка на Мюнхенския двор и е била изпълнена по време на традиционния карнавал на 29 януари.

Любопитен факт е, че изпълнявайки тази поръчка, Моцарт е бил ограничен в избора на литературния първоизточник - заявката е била конкретна - да се композира опера по френската лирична трагедия „Идоменей” от Антоан Данше. Творбата обаче е посрещната хладно и чака цели 100 години следващото си изпълнение.

Сюжетът е организиран около мита за Идоменей, царя на Крит, който при завръщането си от Троянската война, е преследван от гнева на Посейдон (в операта римския вариант - Нептун). Идоменей в замяна на спасението си дава обет на морския бог да принесе в жертва първото живо същество, което срещне на сушата. Това се оказва синът му Идамант, който от своя страна е дълбоко възрадван да открие баща си жив и същевременно поразен от студенината, с която той отвръща на радостта му. Друг елемент от сюжета е, че Идамант е свързан със споделена, но все още непризната любов с пленената троянска принцеса Илиа, и ревнуван от влюбената в него Електра, дъщерята на Агамемнон. Когато Идамант разбира за обета на баща си, той е готов да легне под жертвения нож за да спаси Крит от гнева на Нептун, а Илиа е готова да сподели съдбата му. Преди жертвоприношението се чува глас свише, който освобождава Идоменей от обета му и го задължава единствено да отстъпи трона си на влюбената двойка. Преди тържествения хор, единствената нещастна е Електра, чийто гърди са разкъсвани от Евменидите и чиято мъчителна ария (и като изпълнение) представлява един от най-силните моменти в операта.

1845 г. най-известната творба на американския писател Едгар Алън По - поемата „Гарванът”, е публикувана във вестник „Ню Йорк Ивнинг Мирър”. Самият По нарича произведението си „най-великата поема, писана някога”. Първият български превод на стихотворението е направен от Елин Пелин през 1906 г.

Свръхестествената история разказва как в една тъмна нощ безименният разказвач е посетен от мистериозен говорещ гарван, който грачи „Никога вече!” („Nevermore!”). Любопитен факт е, че черната птица от творбата си има жив прототип - говорещият гарван на Чарлз Дикенс. Когато домашният любимец умира от препиване с бяла боя, първата работа на По е да се прибере у дома и да вдъхне на птицата втори живот, този път безсмъртен.

Любопитен факт е, че Едгар Алан По е сочен за създател на детективския жанр в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр.

1856 г. Кралица Виктория (Обединено кралство) учредява най-високата военна награда на страната Кръст Виктория. Кръстът Виктория е най-високата награда за храброст, която може да бъде връчена на граждани на Великобритания и на Общността на нациите.

Първоначално Кръстът Виктория е бил изработен от бронз от руски оръдия пленени от англичаните по време на Кримската война (1853-1856 г.). Кръстът Виктория може да бъде получен за подвиг, извършен под вражески огън. Но... фактът, че е извършен подвиг трябва да бъде потвърден поне от трима свидетели.

1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов двигател. Всъщност по същото време върху прототипи на бензиновия двигател работят и Готлиб Даймлер, и Вилхелм Майбах, но Бенц патентова изобретението си пръв.

Преди да стигне до работещ бензинов двигател, Бенц осъществява първия си патент още през 1879 г. През 1885 г. той създава „Моторваген” - първият автомобил, задвижван от бензинов двигател. Бенц изобретява и карбуратора, система за регулиране на скоростта, запалване чрез искри от акумулатора, водния радиатор и др. През 1893 г. Карл Бенц въвежда за първи път кормилната система с шарнирен механизъм. През 1896 г. той разработил и т.нар. „контра-двигател”, предшественик на съвременните двигатели със срещуположно разположени цилиндри.

На 1 октомври 1883 г. основава компанията „Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм” заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер. С финансовата подкрепа от бизнесмените Бенц можел да съсредоточи цялата си енергия върху разработването на автомобилни двигатели. Той започнал с разработването на цялостната конструкция на автомобил, в който да вгради четиритактовия си бензинов двигател. Неговият конкурент Даймлер от своя страна поставил първия си двигател върху шаси. През 1886 г. Карл Бенц получил патент за своя автомобил и представил пред публиката първата „патентована моторна кола на Бенц”.

Возилото с три колела е с двигател, разположен на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с. Максималната скорост на превозното средство от 19 в. е 16 км/ч.

Същата година по-случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил. Първият тест драйв на машината се е състоял на З юли 1886 г. в Манхайм. Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард тръгват в най-дългото пътешествие в дотогавашната автомобилна история. Тя използва патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 км) от Манхайм до Пфорцхайм.

1899 г. в „Болшой театър” се състои премиерата на балета „Спящата красавица” от Пьотър Чайковски. Творчеството му включва 7 симфонии, 11 опери, 3 балета, 5 сюити, 3 концерта за пиано, един концерт за цигулка, 3 увертюри, 8 оркестрови пиеси, 4 кантати, 20 хорови творби, 3 струнни квартета, един струнен секстет и над 100 песни и клавирни пиеси.

През 1861 г. посещава класове по теория на музиката, преподавани от Николай Заремба и провеждани в Михайловския дворец в Санкт Петербург (сега Държавен руски музей). Уроците се организират от Руското музикално общество, основано през 1859 г. от Великата княгиня Елена Павловна. Класовете на Руското музикално общество са основата, върху която възниква Санктпетербургската консерватория. Тя се открива през 1862 г. и Чайковски е сред нейните първи студенти.

През 1865 г. завършва консерваторията с голям сребърен медал. Николай Рубинщайн му предлага място на професор по теория и хармония в Московската консерватория. Консерваторията е в процес на организиране и официално се открива през 1866 г. Чайковски с радост приема и се премества в Москва.

Макар популярна сред публиката по света, музиката на Чайковски често е отхвърляна от критиците в началото и средата на 20 в. като вулгарна и лишена от извисеност. Любопитен факт е, че първата балетна премиера след дългия ремонт на сградата на „Болшой театър” през 2011 г. е именно „Спящата красавица” от Чайковски.

1944 г. САЩ пускат на вода най-големия си линеен кораб - „Мисури”. Всъщност на борда именно на този кораб, закотвен в залива на Токио, е сложен край на Втората световна война. На 2 септември 1945 г. японският престолонаследник подписал Актът за капитулацията на последния съюзник на нацистка Германия - Япония.

Япония участва във Втората световна война като част от „Оста Рим-Берлин-Токио”. Тя подписва Тристранния пакт на 27 септември 1940 г. На 7 декември 1941 г. Япония започва война срещу САЩ с внезапното нападение над американската военноморска база „Пърл Харбър” на Хаваите. На 8 декември САЩ и Великобритания обявяват война на Япония. В отговор на 11 декември Германия и Италия обявяват война на САЩ.

В края на 1941 г. и началото на 1942 г. Япония превзема Малая, Филипините, Индонезия и Бирма. Разгромява британския флот при Сингапур. Създава се реална опасност от нахлуване в Австралия. През юни 1942 г. англо-американските съюзници спират японската офанзива в сраженията в Коралово море и при остров Мидуей. През 1945 г. англо-американските съюзни войски освобождават Филипините и завладяват японския остров Окинава.

На 26 юли 1945 г. правителствата на Великобритания, САЩ и Китай публикуват Потсдамската декларация, съдържаща искания за капитулация на Япония. Японското правителство отклонява тези искания. На 6 и 9 август 1945 г. американски военновъздушни сили хвърлят атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Атомните бомби принуждават император Хирохито да обяви безусловната капитулация на Япония (15 август). След това страната е окупирана главно от американски, британски, австралийски и новозеландски войски, командвани от американския генерал Дъглас Макартър.

На 2 септември 1945 г. на американския линеен кораб „Мисури” Япония подписва Акт за безусловна капитулация, с което се слага край на военните действия във Втората световна война.

Днес корабът е на вечен пристан в „Пърл Харбър” и работи като музей. През 2009 г. той беше реставриран и отворен отново за посетители.

1959 г. за пръв път на екрана се появява и едноименния анимационен филм на Уолт Дисни - „Спящата красавица”.

„Спящата красавица” е 16-ият и последен филм на продуцента Уолт Дисни „Спящата красавица“ е също така първата пълнометражна анимация снимана в Super Technirama 70. Направата на филма отнема почти цялото десетилетие на 1950-те. Работата по сценария започва през 1951 г., гласовете са записани през 1952 г., продукцията трае между 1953 г. и 1958 г., и музиката е записана през 1957 г. Красивата Аурора говори с гласа на оперната певица Мери Коста.

Любопитен факт е, е филмът има номинации за „Грами” (1959 г., за най-добър саундтрак албум) и „Оскар” (1960 г., за най-добра филмова музика), както и номинация за награда „Млад артист” (1980 г.). Самият Уолт Дисни е носител на четири почетни награди на филмовата академия на САЩ и печели 22 награди на академията от 59 номинации, има рекордните 4 награди за една година, като е получил повече номинации и награди от всеки друг. Той печели и седем награди „Еми”.

2000 г. в казино в Лас Вегас е спечелена най-голямата дотогава сума от игрален автомат - 35 млн. долара. От тогава обаче вече има спечелени и по-рекордни суми, доближаващи 40 млн. долара.

Любопитен факт е, че през 2013 г. българка спечели 1,7 млн. долара от игрален автомат в Лас Вегас. Жената не била хазартен тип, но решила да похарчи 50 долара и да се пробва в най-лесната от игрите и ... ударила джакпота.

Интересна е историята за възникването на Лас Вегас. През първата половина на 19 в. търговски керван, тръгнал към Лос Анжелис, се отклонил от пътя през пустинята Мохаве. Под неумолимото слънце хората успели да открият сред пясъците спасителен оазис, от където идва и името на града. В превод от испански Лас Вегас означава „плодородни долини”. Градът обаче е бил основан едва в началото на 20 в.

Щатът Невада се е прославил като щат на свободата и големите възможности. Тук са се провеждали смятаните за аморални в цялата страна мълниеносни сватби и жестоки боеве, победителите в които са получавали парични възнаграждения. Почти веднага тук се появяват клубове за игра на карти, а по-късно в тези заведения са поставени и първите игрални автомати. Интересен факт е, че печалбите на първите слот-машини са се изплащали под формата на пури или спиртни напитки, а не с пари. През 1931 г. на територията на щата Невада официално са разрешени хазартните игри. За най-старото казино се смята „Ел Ранчо”, което обаче не се е запазило до днес.

Според друга история през 1946 г. в града било открито казиното-хотел „Фламинго”. Тогава там живеели по-малко от 5000 души. Заведението било построено от знаменития американски гангстер Бенджамин Сигъл, по прякор Бъгси Въшката, човек, имащ силни връзки с холивудските артистични среди. Пристрастието на мафията към хазартните игри се обяснявало с прекрасните възможности, които казиното предоставя за пране на пари: в края на игралния ден в касата на заведението може да се внесе всякаква сума в наличност, сякаш загубена от клиентите.

През 50-те години на миналия век градът започва да привлича туристи с... необичайно зрелище?! Само на 100-ина километра разстояние на изпитателния полигон в пустинята Невада по това време се провеждали ядрени опити. А атомните гъби от взривовете се виждали направо от стаите в хотелите на Лас Вегас.

В България:
1765 г. Софроний Врачански завършва в Котел първия препис на
„История славянобългарска”. През 1762 г. Стойко Владиславов (светското име на Софроний Врачански) е ръкоположен за свещеник, работи и като учител и книжовник в Котел.

Софроний Врачански среща Паисий Хилендарски през 1765 г. в Котел. Отец Паисий му показва „История славянобългарска”, от която той прави препис, известен днес като Първи Софрониев препис.

„История славянобългарска” е първото произведение на българската историография, написано от Паисий Хилендарски в Хилендарския манастир и Зографския манастир в периода 1760-1762 г. До 1984 г. черновата се съхранявала в Зографския манастир в Света Гора, Атон.

1929 г. е проведен първият конкурс за „Най-красивата българка”. Съревнованието било организирано от в. „Зора”, а победителка става 22-годишната Люба Йоцова от Враца.

Изискването за участие на кандидатките било „да бъдат стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни”. Нямало ограничения за точен ръст, мерки и други. В журито били художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Борислав Митов, скулпторът Андрей Николов, който е и председател на журито, проф. Асен Златаров, оперната певица Констанца Кирова и директорът на в. „Зора” Данаил Крапчев.

Общо 200 момичета изпратили своите снимки, които били окачени на витрината на голям магазин в столицата и всеки минувач можел да ги разглежда. От всички момичета журито избрало осем, но разрешили до конкурса да бъдат допуснати и други кандидатки, които „в последния момент се престрашили и дошли направо на конкурса, без предварително да са изпращали своя снимка”.

Така става и с Люба Йоцова, която не е имала намерение да участва, но нейни приятелки я уговорили да се яви. Спечелила приза „Мис България” заминава за Париж, където десет брюнетки и седем блондинки са кандидатки за „Мис Европа”. Люба Йоцова е класирана в първата петорка. Тогава тя била поканена да участва в световния конкурс „Мис Свят” в Америка, но отказала пътуването. След избирането й за „Мис България” Люба Йоцова станала рекламно лице на апарата за къдрене на коса „Йожен” и на цигарите, произведени от фабриката „Томасян”, а парфюмерийната фабрика „Папазов” пуснала на пазара парфюм „Люба”, били отпечатани и лотарийни билети с нейния лик.