/ ThinkStock/Getty Images
Две сестри на Тутанкамон, а не само една, са се възкачили на египетския трон след смъртта на баща им Ехнатон, твърди канадска египтоложка, цитирана от АФП.

Анализът на Валери Анжно, египтоложка и изкуствоведка от университета на Квебек в Монреал, се основава на семиотиката - наука за знаците, която според нея разкрива, че две дъщери на Ехнатон са взели властта след смъртта му, защото брат им Тутанкамон бил прекалено малък - на четири или пет години.

Удивителна находка разкрива нови тайни, свързани с Тутанкамон

Специалистите знаят от почти 50 години, че през 14 в. пр.н.е. жена е властвала в Египет. Според някои това е Нефертити, съпругата на Ехнатон, която се е самопровъзгласила за фараон. Други мислят, че това е голямата му дъщеря принцеса Меритатон.

Ехнатон се жени за дъщеря си Меритатон, за да я подготви да царува. Той е подготвял и друга от дъщерите си - Нефернеферуатон Ташерит. Двете са се възкачили заедно на трона под общото име Анкхеперуре, твърди Анжно.

Реставрация на гробницата на Тутанкамон ще я съхрани за идните поколения

Изследване на някои от съкровищата на Тутанкамон, открити през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър, разкрива, че детето-фараон присвоява голяма част от погребалния материал на тази кралица - Нефернеферуатон Анкхеперуре.

Анжно е анализирала стела, изложена в Египетския музей в Берлин, на която са представени двама души на трона, като единият гали брадичката на другия. "За нея има всякакви хипотези - че Ехнатон е станал хомосексуален, че той е с баща си, или че това са Ехнатон и Нефертити", разкрива тя. "Дадох си сметка, че този жест - да се гали брадичката, е известен само за принцесите - в 100% от случаите", споделя още експертът.

Смъртоносното проклятие на Тутанкамон (ВИДЕО)

Египтоложката изследва няколко скулптури на глави без име, приписвани на Ехнатон, Нефертити или Тутанкамон. "Тъй като египетското изкуство работи със системи с пропорции, направих сравнения на тези статуи с известните скулптури на принцеси и нещата съвпаднаха. Успях да докажа, че някои кралски глави в същност са глави на принцеси, станали фараони", обяснява Анжно.

Валери Анжно представи неотдавна заключенията си на конгрес на египтолози във Вирджиния, САЩ.
БТА