/ Thinkstock/Getty Images
Учени започнаха да търсят с радари скрити камери в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете край Луксор в Египет, съобщи ДПА.
 
Изследването цели да бъде проверено дали наистина има празни пространства или коридори зад стените на погребалната камера.

Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон
 
Британският египтолог Никълъс Рийвс твърди, че анализът на снимки и резултати от сканиране на северната стена на гробницата показват, че там е скрит вход към някаква камера. Според него в нея може да е гробницата на Нефертити, съпругата на бащата на Тутанкамон, фараон Ехнатон.
 
Ако тази теория бъде доказана, "ще е като да спечелим от лотария", каза ръководителят на изследването проф. Франко Порчели от Политехническия университет в Торино.
 
Екипът, в който участват също египетски и британски специалисти, вече идентифицира "две празни пространства, едното доста голямо, а другото не толкова".

Откриха скрито помещение в Хеопсовата пирамида
 
Сканирането на гробницата ще продължи до 6 февруари. Така ще бъде установено с 99 процента сигурност наличието на скрити структури в археологическия обект, който е съседен на гробницата на Тутанкамон.
 
Данните, получени през май, показват наличие на кухини в скалата на няколко метра от гробницата.

Археолози откриха гробница на 3500 години в Луксор (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. Тя е уникална по своето богатство в Долината на царете край Луксор.
БТА