Голямата пирамида в Гиза e наричана също Хеопсова на името на построилия я фараон
Голямата пирамида в Гиза e наричана също Хеопсова на името на построилия я фараон / ThinkStock/Getty Images
Учени откриха скрита камера в Голямата пирамида в Гиза, използвайки образен метод на базата на космически лъчи, съобщиха световните информационни агенции.

Това е първото подобно откритие в пирамидата от 19-и век. Вероятно то ще засили интереса към фараоните.

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

Откритото 30-метрово празно пространство е над Голямата галерия в пирамидата и има подобно сечение. Предназначението му е неясно и не е известно дали е имало някаква функция.
Пирамидата e наричана също Хеопсова на името на построилия я фараон, властвал от 2509 до 2483 г. пр. н. е. Тя е висока 140 м, и е най-голямата в Гиза, в покрайнините на Кайро.

Откриха термични аномалии в Хеопсовата пирамида

Посетителите ѝ преминават свити по дълъг тунел, за да стигнат до Голямата галерия, която е дълга 47 м и е висока 8 м. Новооткритото празно пространство е точно над нея и е с подобни размери, но не изглежда свързано с известните вътрешни коридори.
Хеопсовата пирамида има помещения, които според специалистите са направени от строителите, за да е по-стабилна конструкцията и да не рухне. Така са облекчавали натиска от горните каменни блокове, уточни Би Би Си. Над по-високата Кралска камера например, има пет подобни пространства.

Хеопсовата пирамида е леко изкривена

Един от ръководителите на екипа - Хани Хелал от университета в Кайро, е убеден, че празното пространство е прекалено голямо, за да бъде предназначението му само структурно за намаляване на напрежението. Той обаче признава, че това е спорен въпрос.
Международният екип е направил откритието с образна технология, която регистрира поведението на субатомните частици мюони, които преминават през скалите подобно на рентгеновите лъчи, но проникват по-дълбоко.

Учените публикуваха статия за откритието си в сп. "Нейчър". Те го определиха като "пробив", подчертаващ колко полезна може да бъде физиката на частиците в археологията.

"Това е премиера“, каза Мехди Таюби, съосновател на проекта "Скан пирамидс" и президент на института Херитидж иновейшън презървейшън в Париж. „Възможно е да се състои от една или няколко структури . . . възможно е да е друга Голяма галерия. Може да е камера, може да е много неща".

Част от несигурността за естеството на откритието обаче се дължи именно на неяснотата на данните от мюографията. Този метод е неинвазивен и се разработва от 50 години за изследване на вътрешната част на различни явления и обекти - от вулкани до ледници, а също и на авариралите ядрени реактори във Фукушима.

Как са били построени египетските пирамиди?

Мюографията използва дъжда от високоенергийни частици, които падат от космоса върху Земята. Те се движат със скорост, близка до тази на светлината и взаимодействат много слабо с материята, така че, достигайки до повърхността, проникват дълбоко в скалите. Някои от тези частици се поглъщат и отразяват от атомите в минералите и ако бъдат поставени мюонни детектори под изследвания район, се получава картина на аномалиите в плътността.

Пирамидите в Гиза, последното от Седемте чудеса на древния свят, привличат посетители, откакто са построени като гробници за фараоните. Все още не е доказано как точно са изградени, така че дори сравнително малки открития предизвикват голям интерес.

Миналата година, например, термално сканиране установи голяма аномалия в Хеопсовата пирамида - три съседни камъка в основата й бяха с по-висока температура от останалите.

Напоследък имаше предположения също, че гробницата на Тутанкамон има неизвестни предверия, но изследванията с радар и други уреди не дадоха резултати.

Екипът, изследващ Хеопсовата пирамида, има идеи как да продължи работата си, но първо египетските власти трябва да издадат разрешение.

"Концепцията в подобни случаи е да пробием много малка дупка. Искаме да използваме робот, който да премине през 3-сантиметрова дупка. Работим върху летящи роботи", обясни Жан-Батист Муре от Френския национален институт за компютърни науки и приложна математика.  

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА