Откриха термични аномалии в Хеопсовата пирамида
Откриха термични аномалии в Хеопсовата пирамида / ThinkStock/Getty Images

Няколко термични аномалии бяха открити в четири от големите пирамиди край Кайро, сред които и Хеопсовата, съобщи Франс прес, позовавайки се на египетското Министерството на паметниците на културата.

Първите резултати от термичните анализи бяха получени след старта на 25 октомври на проекта "Сканирай пирамидите". Той се осъществява съвместно от египетски, френски японски и канадски учени. Специалистите са се натъкнали на термични аномалии на всички наблюдавани обекти, но една от тях е особено впечатляваща. Тя била локализирана на източната страна на Хеопсовата пирамида, на земното й ниво.

Заснеха за пръв път тайната камера на Хеопсовата пирамида

Няколко каменни блока са с 6-градусово отклонение в сравнение със съседните блокове. Това се отразява от термичните камери с появата на това място на топли цветове, докато останалата част от пирамидата е със студени краски - от синьо до магента.

Причините за термичната аномалия все още са загадка, но тя може да е индикация за скрита камера. Благодарение на инфрачервената техника и на усъвършенствани детектори екипът сканира пирамидите на Хеопс и Хефрен , както и две пирамиди в Дашур на юг от Кайро.

18 март 1989 г.: В Хеопсовата пирамида е открита мумия отпреди 4400 години

Проектът "Сканирай пирамидите" ще продължи до края на 2016 година. Той си поставя амбициозната задача да разбули тайната на построяването на пирамидите. "Хеопс ще ни разкрие днес една от своите загадки", заяви с приповдигнат тон министърът на паметниците на културата Мамдух ел Дамати по време на пресконференцията, която се състоя пред най-голямата пирамида в Гиза.

Източник: БТА