/ ThinkStock/Getty Images
Световноизвестната гробница на египетския фараон Тутанкамон беше реставрирана така, че да бъде съхранена за следващите поколения и вредите от туристическите потоци да бъдат сведени до минимум, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. 

Тази задача беше поверена на 25 специалисти от Консервационния институт Гети, които осъществиха дългогодишни изследвания. В четвъртък бяха официално представени разработките за намаляване на драскотините и на прашните и микробиологични замърсявания, предизвикани от дишането и влагата, внасяна от туристите.

Смъртоносното проклятие на Тутанкамон (ВИДЕО)
 
Изградена е нова вентилационна система, платформата за туристите е била отдалечена от стенописите, които са били консервирани и вече не са обект на развитие на микроорганизми.

Тутанкамон починал от генетично заболяване
 
Непокътната гробница на Тутанкамон, който е управлявал Египет преди повече от 3000 години, беше открита през 1922 година от Хауърд Картър в Долината на царете. Тя се намира на западния бряг на река Нил в Луксор.

Тутанкамон имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби

За мнозина младият владетел олицетворява славата и блясъка на Древен Египет. Неговата гробница беше отрупана със злато и артефакти, говорещи за несметните богатства на Осемнадесетата династия, властвала в Египет от 1568 до 1315 г. пр. Хр.
 
БТА