Нефертити в гробницата на Тутанкамон
Нефертити в гробницата на Тутанкамон / © Guliver/Getty Images

Нови доказателства сочат, че зад гробницата на цар Тутанкамон има тайна стая, в която се предполага, че е погребана кралицата Нефертити.

Това пише Quarz, цитирана от агенция "Фокус".

Миналия ноември изследователи сканираха гробницата на Тутанкамон в Луксор и резултатите показаха, че е възможно да съществуват две празни помещения зад стените й. Там може да е вечното жилище на Неферити, заяви министърът на антиките на Египет Мамду Дамати. По думите му скенерите показват, че зад стените има различен материал, който би могъл да е метал или органично вещество. "С над 90-процентова сигурност можем да кажем, че там има помещения. Няма да предприема следващата стъпка обаче, докато не станат 100 процента."

Истината за проклятието на фараоните

В изследване, публикувано през август, британският египтолог и бивш куратор в музея "Метрополитен" в Ню Йорк Никълъс Рийвс твърди, че анализ на фотографии с висока резолюция на гробницата на Тутанкамон предполага, че тя съдържа стая, принадлежаща на Нефертити.

Откритието би могло да съживи 13-милиардната туристическа индустрия на Египет, която търпи негативни последици от политическите размирици и страха от тероризъм. "Това може да е откритието на столетието," изтъкна Дамати. "То е изключително важно за египетската и световната история."

Разкриват още една загадка за гробницата на Тутанкамон

Предполага се, че за определен период от време Нефертити, съпруга на египетския фараон Ехнатон, е управлявала Древен Египет.

Историците не са сигурни какво се е случило с нея, след като е заемала трона в продължение на над десетилетие. Мистерията завладява умовете с още по-голяма сила, когато германски археолози откриват бюст на 3000 хиляди години, който пресъздава легендарната й красота. В момента бюстът се намира в "Нойес Мюзеум" в Берлин.