Сканират отново гробницата на Тутанкамон в края на април
Сканират отново гробницата на Тутанкамон в края на април / ThinkStock/Getty Images

Учените, които изследват гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Луксор, Египет, в търсене на погребалната камера на легендарната царица Нефертити, оповестиха, че ще бъде извършено допълнително сканиране, предадоха световните информационни агенции.

Съобщението е направено от новоизбрания министър по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани. "В края на април ще бъде извършено четвърто, последно сканиране на гробницата", е съобщил Ел Анани.

Археолог разбулва тайна: каква е връзката между маската на Тутанкамон и Нефертити

По думите на министъра започналото вчера сканиране, за което беше оповестено, че ще бъде последно, е продължило около 11 часа. Резултатите от него обаче все още няма да бъдат анонсирани в името на научната правдоподобност. Министър Халед ел Анани е обяснил, че археолозите се нуждаят от още време, за да обработят "огромния обем" от получени данни от сканирането на гробницата.

"Получихме интересни резултати, но за да се убедим окончателно в тях, ни е необходима още една седмица", е допълнил предшественикът на Халед ел Анани, Мамдух ел Дамати, който също участва в работата на изследователите. Днес се очакваше в Луксор да бъдат обявени окончателните резултатите от изследването на гробницата на Тутанкамон, продължило седем месеца.

Търсят Нефертити в гробницата на Тутанкамон

През март беше оповестено, че съществува 90% вероятност за наличието на две погребални камери, скрити зад стените на гробницата на фараона.

Хипотезата, че погребалната камера на Нефертити е в гробницата на Тутанкамон, е лансирана от британския археолог Никълъс Рийвс, който сътрудничи на египетско-американския екип, извършил най-интензивното и детайлно сканиране досега. Рийвс продължава да смята, че гробницата на Тутанкамон е просто външен елемент от по-голяма гробница, в която се намира мумията на Нефертити.

Нови впечатляващи разкрития около Гробницата на Тутанкамон

Други допускат, че в двете скрити камери може да е погребана не Нефертити - една от съпругите на бащата на Тутанкамон, Ехнатон, а друг член на семейството на фараона.

През май в Кайро ще бъде организиран международен научен семинар, участниците в който ще обсъдят резултатите от изследването.

Източник: БТА