Тутанкамон починал от генетично заболяване
Тутанкамон починал от генетично заболяване / снимка: БГНЕС, архив

Египетският фараон Тутанкамон е починал в резултат на наследствена генетична болест. До този извод стигна британски учен от лондонския Империал Колидж Хатън Ашрафян.

„За разлика от останалите специалисти, взех решение да анализирам от медицинска гледна точка не само Тутанкамон, но и представителите на неговата династия, от която той произхожда”, съобщи експертът. Той обръща внимание на следния изключително странен факт: всеки следващ владетел е умирал по-млад от предишния. „Освен това при тях все по-ярко се наблюдават деформациите на тялото, които са свидетелство за генетично заболяване”, разкрива той.

Ашрафян достига до заключението, че физическите промени са резултат от мозъчно заболяване, което води и до епилептични припадъци, придружени с халюцинации, посочва БГНЕС.

Бащата на Тутанкамон е известният в историята на Древен Египет фараон-реформатор Аменхотеп ІV, чиято съпруга е била Нефертити. Той въвежда монотеизма в древноегипетската религия и култа към бога слънце Атон. Ашрафян твърди, че тази идея дошла на Аменхотеп по време на епилептичен припадък.

Предполага се, че Тутанкамон става цар на 10-годишна възраст. Египтолозите до ден-днешен спорят за причините, довели до преждевременната му смърт. Гробницата му е открита преди 90 години от британския археолог Хауърд Картър.