Ефектът от ваканцията трае само четири дни
Ефектът от ваканцията трае само четири дни / ThinkStock/Getty Images
Ефектът от ваканцията трае само четири дни. Точно на четвъртия ден след връщане на работа, човек се чувства сякаш никога не е бил почивка, пише сп. "Мадам Фигаро".

Разкриха колко дни продължава идеалната отпуска

Френски психолози и социолози констатираха, че на четвъртия ден на работното място след ваканцията, независимо от размера ѝ, стресът се връща и благоприятните психически и физически ползи от отпуската се изпаряват напълно. Мозъкът на служителя отново е обхванат от терзания, съмнения и горчивина.

. Застоялият начин на живот в офиса и пред телевизора вкъщи води до намаляването на участъка в мозъка, отговорен за паметта
ThinkStock/Getty Images

Според допитване на социологическата агенция Ифоп 29 процента от французите казват, че ползите от ваканцията изчезват бързо.

Съвети от психолог: как да почиваме и после да се адаптираме на работа
 
Според допитване на агенция Одокса и радио Франс Ентер 52 процента от французите споделят, че след отпуската се чувстват не по-малко уморени още в първите дни на работа. Психиатърът Мишел Льожоайю смята, че виновник за тази тенденцията е еволюцията във възприемането на понятието "ваканция".

Ден-два не са никак достатъчни да се изключим от работния режим
ThinkStock/Getty Images

В миналото ваканцията е била възприемана просто като обикновена почивка със семейството и приятели на море или на планина. Днес хората възприемат отпуската като лечение и очакват от нея да има същия ефект както антибиотиците и успокояващите медикаменти.

Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем?
 
Хората очакват, че ваканцията ще реши кардинално проблемите, които те имат на работното място или че ще промени коренно живота им, но това не е така.
 
Ваканцията няма как да премахне конфликтите, които човек има с други колеги. А ако човек замине депресиран във ваканция, по време на почивката депресията не изчезва, тя е само се притъпява и избухва с нова мощ след ваканцията.

Рязко намаляване на удовлетвореността от работата започва от 35-годишна възраст
ThinkStock/Getty Images

Нещата се влошават и когато след отпуска човек констатира, че работата не е "почивала" като него и са се натрупали доста неща за вършене.

Доказано: Работният ден трябва да продължава само три часа
 
Ето защо експертите препоръчват първо да не се възлагат толкова големи очаквания на отпуските. И второ хората да намерят време в работното ежедневие, през което да се движат и да се сещат за семейството си.

работа в офис
Thinkstockphotos

Експертите препоръчват и хората да се научат да обръщат внимание на заобикалящата ги природа и когато не са във ваканция.

Три сигурни знака, че е време да напуснете работата си (ВИДЕО)
 
Зеленият и синият цвят са естествени антидепресанти не само когато човек ги наблюдава под формата на планинска морава или море през ваканцията си. Тези цветове имат същия ефект в природата и в нашето ежедневие.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА