Дългата работна седмица ви убива
Дългата работна седмица ви убива / ThinkStock/Getty Images

Дългата работна седмица крие риск за вашето здраве. Ако се трудите над 55 часа седмично, това увеличава риска от инфаркт с повече от една трета, в сравнение с работна седмица от 35-40 часа.

Преценката се базира на данни от 17 научни изследвания, при които са наблюдавани в продължение на 7 г. 528 908 жени и мъже.

Гърция е с най-дългата работна седмица в Евросъюза

Според данните при хората, които работят между 41 и 48 часа на седмица, шансът за сърдечен удар се увеличава с 10%, докато при тези, работещи между 49 и 54 часа - рискът се увеличава до 27%. При обработването на данни специалистите са взели предвид и употребата на алкохол, цигари и физическа активност.

Българи и румънци с най-дългата работна седмица в Европа

По-дългата работна седмица също така увеличава с 13% риска от развиване на коронарна болест на сърцето. "Дългите работни часове не са незначително явление", коментира резултатите Урбан Жанлет, изследовател от университета Умеа в Швеция пред британското медицинско издание "The Lancet", където е публикувано изследването.

Според Жанлет сред развитите страни в Турция са най-много хората, които работят повече от 50 часа на седмица - 43%, докато в Холандия този процент е най-малък - 1%.