/ ThinkStock/Getty Images
Когато човек загуби интерес към работата си в службата, ефектът е по-лош от депресията и подобна апатия не е добра за психическото здраве, установиха швейцарски учени, пише в. "Матен диманш".

Българинът е устойчив на бърнаут, смята търновски психолог

При анкетирани 480 души, 80 процента от тях редовно са изпитвали страдания на работното място. Това състояние е предизвикано заради загуба на базови ценности при изпълнението на служебните задължения. Един от факторите, значително утежняващи професионалната дейност, са многобройните отчети, чиято подготовка и оформяне губи много време.

Страх от работа и други странни фобии

Тези документи в никакъв случай не кореспондират с професионалната дейност на служителите, но на тяхната основа много често се формира мнението на ръководството за професионалните успехи на специалиста.

Кои са ключовите фактори за професионално прегряване?

Именно заради несвойствената работа и заради рутинните процеси хората нерядко попълват статистиката на тъй-наречената социална конверсия. Разочаровайки се от едно работно място, човек изцяло сменя своя профил на дейност. Психологическата вреда, която може да бъде нанесена на човек, който работи не по своята квалификация, е сравнима с клиничните депресии.

Съвети от психолог: как да почиваме и после да се адаптираме на работа

Отсъствието на смисъл в работата може да се превърне в "проблем на века",
изтъкват учените.