Дърветата и зеленината са полезни за женското здраве
Дърветата и зеленината са полезни за женското здраве / ThinkStock/Getty Images

Жените, чиито домове са обградени с повече дървета и растителност, са с по-малък риск от смърт в сравнение с представителките на нежния пол, които живеят в райони с по-малко зеленина, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Проучването обхванало над 108 000 жени в САЩ. Събраните данни са за периода 2000 - 2008 г.

Откриха ключа към здравите кости

Учените установили, че жените, които живеят в районите с най-много зеленина, са с 12 на сто по-малък риск от смърт в сравнение с участничките, живеещи в районите с най-малко зеленина. Освен това жените, чиито домове са обградени с най-много растителност, са с 34 на сто по-малък риск от смърт вследствие на респираторни заболявания.

Жените, които живеят в райони с избуяла растителност, са също с 13 на сто по-малък риск от смърт вследствие на ракови болести в сравнение с участничките, чиито домове са обградени с най-малко зеленина.

Седем уж истини за здравето ни

Изследването свидетелства за връзка между живеенето в по-зелена среда и по-дългата продължителност на живота, макар да не си е поставяло за цел да открие причинно-следствена връзка.

"С изненада установихме връзка между по-голямото излагане на ефекта от зеленината и намаленото ниво на смъртните случаи", заяви ръководителят на изследването Питър Джеймс от института за обществено здравеопазване "Т.Х. Чан" към Харвардския университет. „Бяхме още по-изненадани да открием, че голяма част от ползите от голямото количество зеленина изглежда са свързани с по-добро психично здраве".

Жените са в най-добра форма на 28 години

Учените поясниха, че по-доброто психично здраве се е изразило в по-ниски нива на депресия. Другите ползи от зеленината са свързани с повече възможности за социални контакти, по-голяма физическа активност и по-малко излагане на замърсен въздух .

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives.

Източник: БТА