Честата консумация на чипс може да нанесе непоправими щети върху здравето ни. Чипсът може да съдържа канцерогени, които причиняват деменция и слабоумие, предупреждава диетологът Елена Соломатина.
Тя посочва, че чипсът има само празни калории, Класически пакет чипс със сол съдържа 158 калории, но вътре няма витамини или минерали. Наличието на сол в него може да „отрови“ тялото с натрий, което спомага за развитието на хронично високо кръвно налягане и така увеличава риска от поява на исхемична болест на сърцето, инсулт и инфаркт.
„Ранното стареене, което се проявява с бръчки по кожата, ранното отслабване на тялото е резултат от пърженето на чипса в масло. Освен това маслото не винаги се сменя след първата партида “, казва Соломатина. Лекарят предупреждава, че по време на пържене в старо масло в чипса се образуват канцерогени, голям брой свободни радикали, които разрушават сърдечно-съдовата система, водят до деменция.
Специалистът съветва да не ядете чипс повече от веднъж месечно и предлага да го приготвяте у дома в рафинирано растително или зехтин, като го сменяте след всяка порция.
Тя посочва, че чипсът има само празни калории, Класически пакет чипс със сол съдържа 158 калории, но вътре няма витамини или минерали. Наличието на сол в него може да „отрови“ тялото с натрий, което спомага за развитието на хронично високо кръвно налягане и така увеличава риска от поява на исхемична болест на сърцето, инсулт и инфаркт.
„Ранното стареене, което се проявява с бръчки по кожата, ранното отслабване на тялото е резултат от пърженето на чипса в масло. Освен това маслото не винаги се сменя след първата партида “, казва Соломатина. Лекарят предупреждава, че по време на пържене в старо масло в чипса се образуват канцерогени, голям брой свободни радикали, които разрушават сърдечно-съдовата система, водят до деменция.
Специалистът съветва да не ядете чипс повече от веднъж месечно и предлага да го приготвяте у дома в рафинирано растително или зехтин, като го сменяте след всяка порция.