/ iStock/Getty Images
Честата консумация на чипс може да нанесе непоправими щети върху здравето ни. Чипсът може да съдържа канцерогени, които причиняват деменция и слабоумие, предупреждава диетологът Елена Соломатина.

Тя посочва, че чипсът има само празни калории, Класически пакет чипс със сол съдържа 158 калории, но вътре няма  витамини или минерали. Наличието на сол в него може да „отрови“ тялото с натрий, което спомага за развитието на хронично високо кръвно налягане и така увеличава риска от поява на исхемична болест на сърцето, инсулт и инфаркт.

Ранното стареене, което се проявява с бръчки по кожата, ранното отслабване на тялото е резултат от пърженето на чипса в масло. Освен това маслото не винаги се сменя след първата партида “, казва Соломатина. Лекарят предупреждава, че по време на пържене в старо масло в чипса се образуват канцерогени, голям брой свободни радикали, които разрушават сърдечно-съдовата система, водят до деменция.

Специалистът съветва да не ядете чипс повече от веднъж месечно и предлага да го приготвяте у дома в рафинирано растително или зехтин, като го сменяте след всяка порция.
Рамблер