Бразилският министър на културата замени политиката с музика
Бразилският министър на културата замени политиката с музика / БГНЕС
Бразилският министър на културата Жилберту Жил напусна поста си в правителството на страната заради музиката. 66-годишният Жил бе на държавната служба от 2003 г. По думите му той вече не можел да съвместява чиновническата дейност с творчеството, пише БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Министърът помоли да бъде освободен още през 2007 г., но президентът на страната Луиш Инасио да Силва отхвърли молбата му. Този път обаче държавният глава се съгласи да освободи Жил, като обяви, че певецът и композиторът "се връща към изкуството и отсега нататък може да се занимава с онова, което смята за най-важно в живота си".

През 60-те години на миналия век Жилберту Жил стана един от основателите на ново музикално течение, наречено "тропикализмо". Песните му често засягаха социални теми и военната хунта, завладяла властта в страната, счете творчеството му за провокационно. Жил бе изпратен в затвора, а след освобождението си емигрира и живя три години във Великобритания. През това време той успя да свири с групи и певци като "Пинк Флойд", "Йес" и Род Стюърт.

След завръщането си в родината успоредно с писането на музика той се занимава с правозащитна дейност, както и със защита на околната среда. През 1991 г. заедно с Елтън Джон и Стинг взе участие в концерт в Ню Йорк, организиран за събиране на средства за спасяването на тропическите гори.