Науката не спира да изследва света и винаги е готова да ни изненада с нови любопитни открития.

Vbox7 ни предлага седем от най-интересните скорошни факти от различни области на науката, които може би още не знаете.

Песните на китовете звучат като джаз

Изследователи от Калифорнийския университет разработват специален метод за анализ и сравнение на различни звуци - от човешката реч до звука на гръмотевицата.

Резултатите от изследването показват, че езикът на китовете има подобна структура на джаз музиката. И звукът на гръмотевицата е подобен на звуците на класическите симфонии.

Най-привлекателната част от женското тяло

Група европейски учени установяват, че голяма част от представителите на силния пол обръщат голямо внимание на... женския гръб.

По време на експеримента учените показват 3D модели на женски тела на мъжка аудитория и проследяват реакцията на очите им. Извивката на гърба за тях изглежда като да е най-атрактивното място.

Кости от полиетилен

Руски учени от Националния университет за наука и технологии създават материал, който може да се използва за направата на безопасни и трайни костни, ставни и мускулни протези.

Трудно е да се повярва, но полиетиленът, който обикновено се свързва с пазарските чанти в супермаркета, може да служи като материал за най-добрите протези.

Летящи мотоциклети и автомобили

„Скорпион 3“ е летящ мотоциклет, който вече се използва от полицията в Дубай. Следващата стъпка е летяща кола, която може да излита и каца вертикално.

Птиците работят като „бавачки“ и се надяват на наследство

Учените забелязват, че някои моногамни птици помагат на други птици да се грижат за децата си, вместо да имат свои собствени. Правят го с цел да получат наследство, когато малките пораснат те напускат гнездото си, търсейки нов дом.

Очаква се, че освободената територия наследяват птиците, които влизат в роля на „детегледачки“.

Рибите могат да имат емоции

Международна група учени доказват, че рибата може да реагира емоционално на някои фактори на околната среда.

По време на изследването учените излагат рибите на някои фактори на стрес и измерват нивата на хормоните им.

Човешката слюнка може да лекува рани

Чилийски учени стигат до извода, че пептидът хистатин-1 в човешката слюнка помага на раните да зарастват по-бързо. Е, всички го знаехме като деца. Това вещество вероятно ще бъде използвано в медицината скоро.