/ iStock/Getty Images
Няма човек, който да не се умилява пред тези пухкави животни, които колкото са сладки и милостиви, толкова и непреклонни и своенравни. Предлагаме ви няколко любопитни факти за котките, с които да обогатите знанията си за тях.

Котките са почитани в Древен Египет, като мъртвите животни са мумифицирани, за да бъдат умилостивени боговете. В Древен Египет убийството на котка е смятано за углавно престъпление. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на военен сблъсък помежду им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките. Древните египтяни дълго са оплаквали покойните котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.
 
 

Do you <3 this picture? <3

Публикувахте от Cats Power House в Вторник, 22 октомври 2019 г.

Генетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е установило съществено сходство между тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия, сочи сайтът „Бъзфийд“.
 

Котките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите. Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета "Корнел" между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.

Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.

Котките "проспиват" около 70 процента от живота си. За сравнение - само 30 процента от човешкия живот преминава в сън. Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.
 
Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.

Маслините "подлудяват" писаните, тъй като съдържат сходно химично съединение с котешката трева. Междувременно котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.
 
 

Such a cute 'bunny'! 🐰💕 (Credits: instagram.com/hetbani) Join our group: Happy Cats

Публикувахте от Happy Cats в Четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.

Котките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач. Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.
 
 
Cat Lamp

I Have A New Cat Lamp 🔥😻

Публикувахте от Cats Power House в Вторник, 12 ноември 2019 г.

Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да "висят" на слънце. За това им поведение има научно обяснение - слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са "луди" по кутии.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук