Пролетта е вече тук и се редуват дъжд и слънце. На някои хора това им действа потискащо, на други – не. Има и такива, които вярват, че ако вали във важен за тях ден, ще им върви по вода и ще е на късмет. Ето 7 любопитни факта за дъжда:

„Мирише на дъжд“

Водата няма мирис, така че защо казваме „мирише на дъжд“? Това се дължи на молекула, наречена геосмин, създадена от бактерии, обитаващи почвата. Когато вали дъжд, той създава въздушни джобове, които съдържат малки количества геосмин. Дъждът улавя и след това освобождава тези въздушни джобове, разпръсквайки геосмин във въздуха.

Ето защо дъждът мирише толкова хубаво (ВИДЕО)

Не всички капки дъжд са съставени от вода

На Венера, както и на други планети и техните спътници, дъждът е съставен от капки сярна киселина или метан. Още по-странно: На планета, отдалечена на 5000 светлинни години от Земята, учените са открили, че там вероятно вали метален дъжд, съставен от капки с високо съдържание на желязо.

дъжд
iStock/Getty Images

Играта дартс възниква благодарение на дъжда

Съществува легенда, която гласи, че стрелци са попаднали в голям порой по време на състезание. Затова са отишли в близката кръчма и започнали да целят мишена със стрелите си.

Дъждът прави тревата по-зелена

Капките дъжд съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Той е като естествена тор за растенията и затова прави тревата да изглежда по-зелена след дъжд.

Дъжд от риба

В някои части на Земята не е необичайно да вали нещо различно от дъжд. В Хондурас, Централна Америка, се наблюдава явление, което наричат „дъжд от риби“. Този феномен е единствен по рода си в света и все още няма логично обяснение.

Дъждът не винаги прави земята мокра

В някои кътчета на света, където липсата на вода е истински проблем, този феномен е истински проблем. Там дъждът понякога се изпарява преди да стигне до земята.

Изумително красиви природни феномени (СНИМКИ)

Мястото с най-малко валежи

Вярвате или не, това не е пустинята. В Антарктида валежите от дъжд и сняг са най-малко в сравнение с всички други места на Земята.

И още:

Природни стихии, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)

Защо небето е синьо? (ВИДЕО)

Последиците от глобалното затопляне в снимки

Най-големите природни бедствия (ВИДЕО/СНИМКИ)

10 неща, които учените не могат да обяснят

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук