Природните бедствия в по-голямата си част не могат да се контролират от човека. Те застрашават здравето и живота на хората и водят до значителни материални щети. Типични примери за природни бедствия са вулканичните изригвания, земетресенията, наводненията, лавините, тропическите циклони.

Вижте едни от най-големите природни бедствия

Тайфунът Тип

На 12 октомври 1979 година Тип влиза в историята с най-ниското атмосферно налягане, измервано някога на морското равнище - 860 мбара. Ветровете на Тип достигат скорост над 300км/ч. Загиват 99души, половината от които са били рибари в открито море. Тайфунът потапя 8 кораба, като един от тях направо се е разцепил на две. Това не е само най-силният ураган, но и най-големият.

ураган
netinfo

Въглеродното изригване в езеро Ниос

Езеро Ниос се намира навътре в камерунската джунгла. То е с размери 2000 на 12000 метра, но е дълбоко цели 208 метра. Под езерото се натрупвал въглероден диоксит и с времето водата се превърнала във въглеродна киселина. На 21 август1986 година въглеродният диоксид от дъното на езерото внезапно се освобождава наведнъж. Тонове газ се издигат на 1 километър височина.

Малко след това облакът се спуснал над земята със скорост 45 км/ч, измествайки кислорода в района. 1800 човека се задушили моментално и мястото се осеяло с трупове на хора и животни. Силата то изригването издига водата на езерото в цунами с височина 25 метра, което помита всичко по пътя си.

езеро
netinfo

Земетресението в Чили през 1960 година

Най-силното земетресение, отчитано някога, разтърсило Валдивия в Чили на 22 май 1960 година. Загиналите са 6000, като бройката можела да бъде много по-голяма, ако епицентърът е бил по-близо. Очевидци разказват, че сякаш Господ бил хванал Земята и я разтърсил с всичка сила. 40% от къщите във Валдивия били изравнени със земята. Мощното земетресение отворило кратера на близкия вулкан Кордон Кауле и го активизирало.
Измерената сила на земетресението е 9,5 по скалата на Рихтер. Силата на труса се равнява на 178 милиарда тона тротил. Тази енергия би могла да захрани САЩ за 740 година.

природа
netinfo

Горещата вълна в Европа от 2003 година

От топлинната вълна във Франция загиват 14 802 души, повечето от които възрастни хора. Жегата донася суша на континента и големи пожари в Португалия, където загиват 2000 души. В Германия загиват 300, в Испания-141, в Холандия 1500 души. Множество температурни рекорди са разбити в рамките на седмица. Голяма част от ледниците в Алпите се разтапят и причиняват големи наводнения.

Бурята на века

Между 12 и 13 март 1993 година се образува циклонна буря по източните брегове на САЩ. Тя предизвиква големи промени във времето. Рядко единична буря успява да донесе сняг чак в Бирмингам, Алабама, но тази успява.

буря
netinfo

Голямото наводнение през 1931 година

Най-смъртоносното природно бедствие се случва през зимата, пролетта и лятото на 1931 година в централен Китай. Загиват 4 милиона души. Нанжинг, който по онова време бил столица на Китай, се превърнал в остров, обграден от 100 000 квадратни километра вода.

Вижте още във видеото