Сгради като кокосови орехи ще ни спасяват при земетресения
Сгради като кокосови орехи ще ни спасяват при земетресения / ThinkStock/Getty Images

Структурата на кокосовия орех може да помогне на учените да конструират сгради, много по-устойчиви на земетресения и по този начин да се спаси животът на хиляди хора от подобни бедствия, пише в. "Дейли мейл".

Кокосовите орехи имат три защитни слоя, вътрешна и външна черупка. Вътрешната бяла месеста част съдържа каналчета, чийто дизайн е направен така, че да издържа на силите на свиване. Тяхната структура може да бъде имитирана от хората и по този начин да бъде създаден бетон с феноменална якост. С него могат да бъдат построени сгради, много по-устойчиви на земетресения.

Да се предупреждава за земетресение минути преди него е възможно, но скъпо

Кокосовите орехи са добре познати с твърдите си черупки, което е от жизненоважно значение техните семена успешно да покълнат. Специалната структура на стените на този плод ще помогнe на инженерите да проектират сгради, устойчиви на земетресения.

Кокосовата палма може да достигне до 30 м височина. Това означава, че кокосовите орехи трябва да са много здрави, за да не се разчупят, падайки от короната на дървото.

Това те постигат, благодарение на три слоя, констатираха учените от университета във Фрайбург.

Google ще съобщава на потребителите за земетресения

Те използвали специални преси, за да установят как външната и вътрешната черупка разсейват енергията при удара в земята. Структурата на каналчетата на тези слоеве прилича на стълба, а разположението им под ъгъл помага за разсейването и съответното отслабване на силата на натиск.

Под микроскоп станало видно, че всяка клетка на каналчетата на кокосовия орех има пръстеновидна структура, като отделните концентрични окръжности са свързани с "мостчета" помежду си. Това позволява максимално поглъщане на енергията, обяснява ръководителката на изследването д-р Щефани Шмайер.

Източник: БТА