Може би сте се чудили, откъде идва този красив син цвят на небето. Вижте един забавен отговор:


Има много повече цветове от тези, които виждаме, но мозъкът ни си е ограничен и може да вижда само няколко цвята и то в няколко разновидности. 

Изумително красиви природни феномени (СНИМКИ)

За мъжете пък даже няма и разновидности. За тях има бяло, черно, червено, синьо и нещо с жълто. 

Например слънчевата светлина и тази на лампата ни изглеждат бели, но всъщност са смес от всички цветове. Белият цвят е съставен от червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Тези цветове се преплитат постоянно в огромен брой нюанси. Можем да ги видим всички заедно, когато са под формата на дъга в небето.

небе
ThinkStock/Getty Images

Въздухът в нашата атмосфера е смес от молекули, газ, прах и всякакви малки частици. Когато светлината от слънцето навлиза в атмосферата, тези частици и идват леко нагъсто и я разсейват във всички посоки. Реално само четвърт от слънчевата светлина стига до земята.

Синята светлина е само част от слънчевата светлина и тя по-лесно се разсейва, в сравнение с други светлини, защото вълната й е по-къса от червената светлина, например. 

И понеже тя е толкова разсеяна и заблудена, можем да я видим почти навсякъде в атмосферата. И ето – синьо небе. 

Да, виолетовото също е част от късите разсеяни вълни, но човешкото око не е пригодено да вижда де що има цвят, а виолетовото не е в приоритета му за деня. Друго си е доброто старо синьо. 

На Марс пък цветовете са точно на обратно. Заради различната атмосфера пречупването на вълните също е различно. И така, сутрин и вечер - оцветяването е синьо, а през деня - червеникаво. 

С други думи има място и за Левски и за ЦСКА. Просто на едните… мястото им е на Марс. 

И още от чудесата, сътворени от природата:

Леденият „пръст на смъртта“ и още 7 изумителни природни феномена (ВИДЕО/СНИМКИ)

Природните феномени, които остават загадка и до днес (ВИДЕО)

Природни стихии, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)

Бурята Офелия донесе приказно небесно зрелище (СНИМКИ)