Обичате ли миризмата на свежест след паднал дъжд? Ако това е така, не сте единствените. Какво предизвиква това усещане, задава въпроса Live Science и дава отговор.

Изумително красиви природни феномени (СНИМКИ)

Вижте защо дъждът мирише толкова хубаво:

Има няколко миризми, свързани с падналия дъжд, които хората намират за приятни. Една от тях се появява тогава, когато завали след продължителен период на суша. Тогава се появява химическа реакция, наблюдавана за първи път през 1964 г. от двама австралийски учени, които изследвали миризмата на мократа вода.

Те установили, че по време на сухите периоди някои растения отделят мазни екстракти и когато завали, те се освобождават във въздуха. Възможно е също миризмата да се дължи на отделянето на произведените химикали от вид бактерия, която живее в почвата.

дъжд
Thinkstock/Getty Images

С дъжда свързваме и аромата на озон. По време на гръмотевична буря светкавицата може да раздели кислородните и азотните молекули в атмосферата и те на свой ред да се съберат отново под формата на азотен оксид. Тази субстанция взаимодейства с други химикали в атмосферата, за да формира озон, който има остра миризма, леко напомняща на хлор.

Когато някой каже, че помирисва наближаващия дъжд, вероятно има предвид озона, който вятърът сваля от облаците към повърхността.

Вижте още:

Природни стихии, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)

Защо небето е синьо? (ВИДЕО)

Най-големите природни бедствия (ВИДЕО/СНИМКИ)

10 неща, които учените не могат да обяснят

Човекът променя климата - предизвиква природата

Азия е най-изложена на природни бедствия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук