Азия е най-изложена на природни бедствия
Азия е най-изложена на природни бедствия / Reuters

Бангладеш, Индонезия, Иран и Пакистан са начело в списъка на страните, изложени в най-висока степен на природни бедствия, Франция и Южна Европа, както и САЩ са силно застрашени според изследване, обхващащо 229 държави, предаде Франс прес.

Двата азиатски гиганта Китай и Индия също са в групата на 15-те "крайно застрашени" страни, показва Индексът за изложеност на риска от природни катастрофи NDRI, разработен от британската фирма "Мейпълкрофт" (Maplecroft) по поръчка на осигурителни и застрахователни компании.

Индексът измерва честотата през последните 30 години на земетресенията, изригването на вулкани, вълните цунами, на ураганите, наводненията, сушите, свлачищата, горещниците и епидемиите, както и последиците им за хората, изразено в брой смъртни случаи на един милион души.

Усъвършенствана е методология за изчисляване на вероятността за настъпване на изброените бедствия, които зачестиха през първите години от новия век. Тенденцията в последните четири години свидетелства за едновременно зачестяване на тези епизоди и за увеличаване на броя на засегнатите.

Бедността е отежняващ фактор при изложените на опасност страни, посочва анализаторката Анна Мос, специалист по околната среда в "Мейпълкрофт".

Лошата инфраструктура, съчетана с пренаселеност в застрашени райони като изложените на наводнения равнини, бреговете на реки, стръмните склонове гарантират голям брой жертви, добавя тя.

През последните 30 години при природни бедствия са загинали 191 000 души в Бангладеш и почти толкова в Индонезия, главно при катастрофалното цунами от 2004 г., пише БТА.

Иран се намира в силно сеизмичен район - 74 000 загинали за 30 години. Това се отнася и за Индия - 50 000 жертви, която обаче е изложена и на наводнения, погубили близо 40 000 души, а също и на епидемии и урагани.

Франция, пострадала значително от горещата вълна през 2003 г., е една от трите страни в Г-8, попадаща в групата на силно застрашените наред с Италия и със САЩ, където вилня ураганът Катрина. "Силно застрашените" се нареждат непосредствено след "крайно застрашените" в скалата.

Най-предпазените от природни бедствия държави в класацията на "Мейпълкрофт" са Андора, Бахрейн, Лихтенщайн, Малта, Монако, Катар и Обединените арабски емирства.