50 нюанса сиво дебютира с рекордни продажби в САЩ и Канада
50 нюанса сиво дебютира с рекордни продажби в САЩ и Канада / Форум Филм България

Филмът "Петдесет нюанса сиво" (Fifty Shades of Grey), заснет по бестселъра на британската писателка Е Л Джеймс, оглави през премиерния си уикенд боксофис класацията в САЩ и Канада с приходи от продажбата на билети в размер на 81,7 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции.

Снимки от премиерата на "Петдесет нюанса сиво" на филмовия фестивал Берлинале вижте тук

При излизането си на книжния пазар романът на Джеймс изпревари по бързи продажби бестселъри като "Здрач" и "Хари Потър". Романът за садомазохистичната връзка между очарователния милиардер Крисчън Грей и младата студентка Ана е преведен на повече от 50 езика. От него са продадени над 70 милиона броя по света. Холивуд не пропусна този факт и засне филм с Джейми Дорнан и Дакота Джонсън.

Лентата, която бе пусната за Свети Валентин, постави рекорд още по предварителните продажби на билети с 2,75 милиона билета в 39 държави. А постижението от 81,7 милиона долара е най-голямото през уикенда, в който се отбелязва Свети Валентин. "Петдесет нюанса сиво" изпревари романтичната комедия от 2010 година "Денят на Свети Валентин" (Valentine's Day), който досега държеше рекорда.

"Петдесет нюанса сиво" е вторият най-касов февруарски дебют след "Страстите Христови" на Мел Гибсън, който през февруари 2004 г. реализира 84 милиона долара от продажбата на билети.

На второ място в боксофиса този уикенд с голяма разлика е "Kingsman: Тайните служби" (Kingsman: The Secret Service). Филмът на режисьора Матю Вон е по по известния комикс "The Secret Service" на Марк Милър и Дейв Гибънс. През премиерния си уикенд на екран лентата с Колин Фърт реализира 35,6 милиона долара от продажбата на билети.

Матю Вон: Държавният глава, когото убиват в "Kingsman: Тайните служби", не е президентът на САЩ Барак Обама

Трети е анимационният филм"Спондж Боб излиза от водата" (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) с 30,5 милиона долара.

Следват го "Американски снайперист" (American Sniper) на Клинт Истууд с 16,4 милиона долара и научнофантастичният филм "Пътят на Юпитер" (Jupiter Ascending) на създателите на "Матрицата" Анди и Лана Уашовски с 9,4 милиона долара, заели съответно четвъртото и петото място.

Снимки от холивудската премиера на "Пътят на Юпитер" вижте тук

Общо досега филмът за най-успешния снайперист в американската история, който получи шест номинации за наградите Оскар, е донесъл на създателите си приходи в размер на 304,1 милиона долара.

"Американски снайперист" с рекордни приходи за януари

Източник: БТА