Много от видовете Джакаранда са широко разпространени по целия свят като декоративни растения
Много от видовете Джакаранда са широко разпространени по целия свят като декоративни растения / iStock/Getty Images
Може да не сте точно градинар или да не знаете много за растенията, но да обичате да прекарвате часове, заобиколени от природна красота. Независимо от условията на живот и предпочитанията ви, е възможно да превърнете задния двор (било то зад блока или зад фамилната къща) в приказна градина.

Следващите дърветата са толкова красиви, че ще поискате да ги засадите.
 
Джакаранда

Родината на тези красиви дръвчета е Южна и Централна Америка. Името идва от португалска дума, която може да бъде преведена като “има твърдо ядро”. Много от видовете Джакаранда са широко разпространени по целия свят като декоративни растения, особено в тропическите и субтропическите райони на Австралия, Нова Зеландия, Индия, Фиджи и Южна Африка.
 
Череша

черешово дърво пролет време
iStock/Getty Images

Черешовият цвят, в японската култура, е символ на надежда и обновление. Има повече от 200 вида, които могат да бъдат открити само в Япония. Адаптира се изключително добре на нашите географски ширини.
 
Глициния

Глициния
iStock/Getty Images

Технически глицинията не е дърво, а лоза, но това цъфтящо растение заслужава първите места в селекцията за райска градина. Води се дървовидно катерливо растение от семейство Бобови и идва от Китай, Корея, Япония и източната част на Северна Америка. Глицинията се катери, като увива стъблото си около всяка възможна опора. Може да достигне височина 20 метра и 10 метра настрани.
 
Магнолия

Магнолия
iStock/Getty Images

Магнолиите цъфтят през пролетния сезон и имат най-красивите цветя, които често се появяват още преди листата. Магнолиите са били култивирани за първи път преди около 4000 години. Предлагат се в различни цветове в зависимост от вида. Най-високото дърво магнолия е около 18 метра, но има много видове, които са идеални за градина. Интересен факт е, че за опрашването  им са нужни не пчели, а бръмбари. Кората на магнолия се използва в китайската медицина.
 
Рододендрон

Рододендрон
iStock/Getty Images

Технически това е храст, но поради факта, че е изключително красив и може да нарасне до респектитащи размери, го слагаме също в тази селекция. Смята се, че най-големият рододендрон е на повече от 125 години.
 
Дърво на пламъка
 

Това дърво лесно се разпознава по своите яркочервени цветчета с форма на камбана. В дивата природа може да достигне 35 метра височина, но расте само до 10 метра в градини.
 
Явор

явор клен
iStock/Getty Images

Тези дървета (наричани и кленови) са известни с променящия се цвят на листата му – от зашеметяващо ярко червено, през портокалово и жълто през есента. То е дървото, за което се сещаме, когато помислим за есента. Кленовите дървета могат да доживеят до 200 години.
 
Жълта мимоза

жълта мимоза
iStock/Getty Images

Жълтата мимоза е вид акация. Родом е от Австралия, но е разпространена по целия свят. Това дърво е наистина издръжливо и може да расте в почти всяка почва. Красивите му жълти цветове и нежният им аромат го правят много популярен сред цветарите.
 
Огнено дърво

Огнено дърво
iStock/Getty Images

Наричат го също пауновото дърво. Известно е не само с красивия си вид, но и с бързия си растеж.
 
Гинко билоба

Гинко билоба
iStock/Getty Images

Гинко Билоба е родом от Китай и е известна с употребата си в традиционната билкова медицина. Тези дървета са едни от най-старите, останали живи до днес, и съществуват повече от 250 милиона години.
 
Манджурска круша
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

How beautiful are all the blossoms. #springhassprung #Avenel#countrydrives#manchurianpeartree#loveagravelroad

A post shared by Darlene Lamperd (@dar_lamperd) on


Манджурските круши със своите сърцевидни листа и нежни бели цветя изглеждат толкова елегантно. Цветовете им са леко розови, когато са пъпки, и побеляват, когато са напълно отворени.
 
Лагерстремия

Лагерстремия
iStock/Getty Images

Много хибриди растат като храсти, но могат да бъдат и дървета. Могат да достигнат височина до 25 фута.
 
Калистемон

Калистемон
iStock/Getty Images

Тези дървета са много популярни в Австралия. Наричат го и буквално „четка за миене на шишета” (Bottlebrush) и обяснението за това е видимо. Изглежда също, че е наистина вкусна храна за много птици.
 
Люляк

Люляк
iStock/Getty Images

Люлякът може да бъде дърво или храст в зависимост от вида. Той е известен със своя интензивен аромат и красиви цветя, които обикновено се предлагат в розови до лилави цветове, но също така могат да бъдат бели или жълти.
 
Гуаякан
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sólo 5 días dura la floración de los guayacanes después de las primeras lluvia. Mangahurco te espera y hay que estar atentos para este evento ya que se puede dar entre Diciembre y Enero Only 5 days lasts the flowering of the guayacanes after the first rain. Mangahurco is waiting for you and you have to be alert for this event since it can take place between December and January. #paisajesecuador #ecuadortravels #natgeo #southamerica #Ecuadortravel #ecuadorpotenciaturistica #allyouneedisecuador #loves_ecuador #Ecuador #ecuadoramalavida #guayaquilesmidestino #quito #cuenca #Instameetec #Rutaviva #mangahurco #Loja #zapotillo #yellow #amarillo #florecimientodelosguayacanes #guayacanes #flowerphotography #flower #discoverecuador #photooftheday #amazing_picture #viajaprimeeoecuador #landscape #landscapephoto

A post shared by john garcia (@ecuadortravels) on


Това дърво е родом от Централна и Южна Америка. То губи всичките си листа преди сухия сезон и цъфти с ярко жълти цветя, преди растежа на нови листа в началото на дъждовния сезон.
brightside.me