Ако ви предстои пътуване със самолет, то не забравяйте да обърнете особено внимание на някои важни подробности, за да се чувстваме комфортно. Вижте 10 неща, които не трябва да правите на борда на самолета:

1. Не се притеснявайте да кажете, ако ви е лошо

Ако се чувствате зле, гади ви се или пък имате световъртеж и усещате, че няма подобрение, никога не се колебайте да извикате стюардесата и да кажете, че не се чувствате добре. Те са добре обучени, за да се справят с широк спектър от проблеми – от физическо неразположение до безпокойство.

2. Не експериментирайте с нови лекарства

Приемането на хапче, което да ви помогне да заспите или такова, което е специално за хора, на които им прилошава по време на полет, звучи добре, когато ви предстои дълъг полет, но се уверете, че знаете какво всъщност пиете. Да установите по средата на полета, че сте алергични към една от активните съставки или че лекарството има странични ефекти, няма да е никак забавно. Затова пийте само лекарства, които сте приемали и друг път и знаете как се отразяват на организма ви.

самолет
ThinkStock/Getty Images

3. Избягвайте допир с масичката

Въпреки че тези масички трябва теоретично да бъдат почистени след всеки полет, скорошно проучване установи, че масичката в самолета е дом на средно 2155 бактерии на квадратен инч. С други думи, ако нещо от храната ви падне на масичката – незабавно го изхвърлете и почистете ръцете си.

4. Не се опитвайте да живеете в старата часова зона

Приспособяването към друга часовата зона, различна от тази, с която е свикнал биологичния ни часовник, за едни е по-лесно, за други не. Не допускайте грешката да се опитвате да живеете по стария начин на новото място. Ако можете, опитайте да се „настроите“ на нова си часова зона няколко дни преди да заминете, като си лягате по-късно или ставате по-рано.

Пет полезни съвета при пътуване със самолет (ВИДЕО)

5. Не пийте чай или кафе

Избягвайте да пиете кафе или чай, защото самолетната чешмяна вода, с която често се приготвят горещите напитки, е предразположена към повече бактерии. Вместо това избирайте кенчета или бутилирани напитки, които отварят пред вас.

6. Не ходете боси

Ако си събувате обувките в самолета поне не си сваляйте чорапите, защото пода е пълен с бактерии, а и по принцип не е много културно.

Жена роди на борда на самолет до Германия

7. Не прекалявайте с алкохола

Налягането на борда кара организма да абсорбира по-бързо алкохола и да реагирате много по-бързо на ефекта му. Именно по тази причина е възможно да се напиете след две чаши във въздуха така, както с бутилка на земята.

8. Не консумирайте газирани напитки

При всеки полет, усещаме, че ушите ни заглъхват, тъй като налягането се променя по време на излитане и кацане – това също може да доведе до усещане за подуване. Можем да намалим риска от неприятното усещане, като избягваме да консумираме каквито и да било газирани напитки. Наблегнете на негазирани сокове и минерална вода.

Защо трябва да е отворен сенникът на прозореца на самолета?

9. Не забравяйте да носите в себе си крем

Доказано е, че пътуването със самолет води до изсушаване на кожата, така че вземете в ръчния си багаж малка разфасовка хидратиращ крем.

Какво да направим, ако имаме билет, самолетът е пълен, но няма място за нас?

10. Не стойте "залепени" на мястото си през целия полет

Заради дългото заседяване пътуването със самолет увеличава шансовете за разширени вени, изтръпвания или схващане на крайниците. Това може да бъде предотвратено лесно, като просто се разходите по пътеката (когато това е позволено) или се изправите и раздвижите на място по време на полета. В допълнение, не забравяйте да облечете удобни и свободни дрехи, които да не ви стягат никъде – така ще се чувствате по-комфортно.