/ ThinkStock/Getty Images
"Искаш пилешко? Ние сме ти донесли всичко, за да си го приготвиш сама", казал веднъж Лев Толстой на леля си и ѝ сервирал жива кокошка и един нож. Той е един от петимата гении-вегетарианци, които Ви представяме тук:

Алберт Айнщайн

Ексцентричният учен едва в напреднала възраст се отказва от месото. Изглежда обаче, че и преди е имал угризения на съвестта. "Винаги ми се е струвало, че човек не е роден да бъде хищник", четем в едно писмо, написано от Алберт Айнщайн.

Алберт Айнщайн
Guliver/Getty Images

Александър фон Хумболт

Роденият в Берлин учен минава за един от най-значимите изследователи в историята. Той се отказва от месото не само от уважение към животните, а и от екологична гледна точка. "Там, където живее един ловец, биха могли да живеят десет овчари, сто земеделци и хиляда градинари", пише той.

Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне

Лев Толстой

Той минава за титан сред руските писатели. Лев Толстой променя радикално начина си на живот в напреднала възраст. Спира да консумира не само месо, но и алкохол и цигари. Искал е и да мисионерства. Веднъж казал на една своя леля следното: "Искаш пилешко? Ние сме ти донесли всичко, за да си го приготвиш сама". И ѝ сервирал жива кокошка и един нож.

зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Йохан Волфганг фон Гьоте

Той става вегетарианец от загриженост за здравето си - както за физическото, така и за духовното си състояние. Писателят и поет Йохан Волфганг фон Гьоте е вярвал, че вегетарианската храна насърчава здравата и трезва мисъл.

Най-известните вегани и вегетарианци в света

Леонардо да Винчи


Едва ли има сфера, в която той да не е изпъквал като гений: роденият през 1452 година Леонардо да Винчи е бил художник, архитект, учен, изобретател и философ. Той е оставил на хората след себе си и своите пророчества. "Ще дойде време, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, с които гледат днес на убийците на хора."

Леонардо да Винчи
netinfo


И още:

Колко вида вегетарианци има?

Пет големи ползи от вегетарианството

Най-сексапилните вегани в света

Италия: Родители, натрапващи на децата вегетарианска диета, могат да бъдат съдени

Заведения, колбасарници, пицарии - в Берлин се налага новата мода на веганството