Най-известните вегани и вегетарианци в света
Най-известните вегани и вегетарианци в света / Guliver/Getty Images

Ако станете свидетели на необичайно явление и прилив на прегръдки не се озадачавайте, защото днес е Hug a vegetarian day, съобщават от foodpanda. Както името подсказва, това е официалният ден, в който може да прегърнете всички вегани и вегетарианци. Това е ежегодно събитие, подкрепено от PETA, което се случва всеки последен петък от месец септември.

През последните готини вегетарианството и веганството се превърна от мода в начин на живот. Все повече хора разбират плюсовете от това да изключат месни продукти като по този начин подпомагат съхранението на животинския вид на планетата.

По случай празника ви предлагаме няколко истории на знаменитости, които изповядват културата на веганите и вегетарианците.

Махатма Ганди

Професия: индийски духовен и политически лидер

Не е странно, че Махатма Ганди е вегетарианец. Той роден в семейство на вегетарианци, изповядващи вегетарианската култура и вяра. Той вярвал, че единствената причина да бъде вегетарианец е от морална гледна точка. Ганди смятал, че човечеството трябва да следва пътя на ненасилието и да води милостив живот без изобилие и да пази животинския свят на тази планета.

2. Сър Пол Макартни

Професия: Музикант, член на Beatles

Вдъхновен от филм на Disney за сърничката „Бамби", през 1942 година, членът на Beatles, започва да се интересува от правата за защита на животните. През целия си живот Пол Макартни и семейството му са вегетарианци.

3. Ръсел Бранд

Професия: комик, актьор, радио водещ, автор и активист

Той е избран за най-секси вегетарианец през 2011 година. Любопитен факт е, че дори неговата бивша съпруга Кейти Пери е изповядвала вегетарианството и е стояла на страна от консумацията на месо.

4. Натали Портман

Професия: Актриса

Портман става вегетарианка, когато е на осем години. През 2009 година тя направи още една крачка напред и последва веганския начин на живот. Актрисата не одобрява носенето на кожи, пера или други животински изделия. През 2007 година тя стартира своя собствена веганска линия за обувка Te Casan.

5. Боб Марли

Професия: Певец, текстописец, китарист

Духовните вярвания на Марли го подтикват да следва вегетарианска диета, наблягайки на "Итал" храни. „Итал" е жаргон, използван като начин да се подчертае единството и целостта на живота. Итал храната популяризира здравословния ум, тяло, дух и околната среда. Тя е толкова свежа, колкото е възможно, без добавки, консерванти и други химикали.

6. Конфуций

Професия: учител, редактор, политик и философ на Пролетния и Есенния период на китайската история

На запад диета без месо често се разглежда като модерен начин на живот. Но вегетарианските и веганските диети са били популярни още в древната история и често са били приемани от радикални и променящи света фигури. Самият Конфуций е бил вегетарианец и е използвал пръчици за хранене вместо прибори от метали и други материали, напомнящи насилие.

7. Майк Тайсън

Професия: Професионален боксьор

Бившият шампион по бокс в тежка категория и настоящ веган Mайк Тайсън, изключва месото от менюто си не с цел отслабване, а в подкрепа защитата на животните. "Да станеш вегетарианец ми даде още една възможност да водя по-здравословен начин на живот".

8. Ан Хатауей

Професия: Актриса

Жената котка не е била в състояние да реши дали да бъде вегетарианец доста дълго време. Тя не е типичният вегетарианец, тъй като подбудите й са били единствено, за да успее да изглежда добре в ролята и костюма на жената котка. Последни новини са, че тя отново е преминала към консумация на месо и животински продукти.